Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. júla 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Kanaďania by mohli v roku 2012 začať ťažiť v Bulharsku plyn

Bulharsko chce znížiť závislosť od dovozu plynu z Ruska. Tú pocítilo najmä na začiatku roku 2009, keď Rusi po spore pre ceny plynu s Ukrajinou zastavili na štyri týždne dodávky.

Podľa ministerstva by ložisko Kojnare, ležiace zhruba 130 kilometrov severne od hlavného mesta Sofia, mohlo obsahovať do 34 miliárd kubických metrov (m3) plynu, pričom v prvej zo štyroch sekcií ložiska (Deventsi) by sa ťažba mohla začať už na budúci rok. Len v tejto sekcii by sa mohlo nachádzať viac než 13,5 miliardy m3 plynu.

Ministerstvo počíta s tým, že spoločnosť získa licenciu na ťažbu ešte v tomto roku a môže začať s výstavbou potrebnej infraštruktúry. Maximálna dĺžka koncesie je v Bulharsku 35 rokov s možnosťou predĺženia o 15 rokov. Na aké dlhé obdobie dostane licenciu kanadská firma, nie je známe, všetko bude podľa ministerstva závisieť od toho, aký ponúkne produkčný plán a či ten bude Sofia ochotná prijať.

Spotreba zemného plynu v Bulharsku dosahuje ročne asi 2,5 až 3 miliardy m3 a vláda predpokladá, že len sekcia Deventsi by ročne mohla produkovať približne 1 miliardu m3 suroviny. Závisieť to bude od počtu vrtov a kontraktov, ktoré firma uzatvorí s potenciálnymi odberateľmi. V Bulharsku už ťaží britská energetická firma Melrose Resources, ktorá získala licenciu na produkciu z dvoch ložísk v Čiernom mori. Táto ťažba by podľa ministerstva mohla pokryť približne 15 % z ročnej spotreby plynu v Bulharsku.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.