Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. júna 2011 Jadrová energia od Energia.skTASR

Bulharský parlament schválil energetickú stratégiu do roku 2020

Podľa názoru bulharskej opozície ide zrejme o realizáciu plánovaného projektu v spolupráci s Ruskom – jadrovej elektrárne Belene, ktorá však nie je v dokumente konkrétne menovaná. Táto atómová elektráreň by podľa dohody s dodávateľom – Atomstrojexportom – mala mať dva bloky s výkonom 1000 MW.

Balkánska krajina chce navyše predĺžiť prevádzku oboch reaktorov jadrovej elektrárne Kozloduj, čo je podľa slov ministra hospodárstva a energetiky Trajča Trajkova „absolútnou prioritou“ vlády.

Tridsaťročná životnosť prvého z oboch 1000-megawattových blokov vyprší v roku 2017, v prípade druhého o štyri roky neskôr.

Jeden z kozlodujských reaktorov iba začiatkom týždňa uviedli po údržbe opätovne do prevádzky.

Z bezpečnostných dôvodov muselo Bulharsko kvôli vstupu do Európskej únie odstaviť v uplynulých rokoch štyri menšie reaktory v Kozloduji.

Súčasná bulharská vláda skôr naznačila, že ak by musela kvôli nákladnosti projektu v Belene od neho odstúpiť, mohli by v Kozloduji vyrásť dva nové reaktory.

Informovala agentúra DPA.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.