Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Čerpačka / Čerpacia stanica - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné foto: Čerpacia stanica pohonných hmôt. Foto: SITA / Nina Bednáriková.
2. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Rusko nemá dostatok pohonných hmôt

Počet regiónov v Rusku, v ktorých sa prejavuje nedostatok pohonných látok, stúpa. V poslednom čase sa do tohto zoznamu zaradili aj Jaroslavská a Kurská oblasť, informoval cez víkend ruský denník Gazeta.ru. Úrady preto už vyzvali rafinérske spoločnosti, aby situáciu riešili. Napríklad firma Rosnefť už začala uvoľňovať z funkcií manažérov, ktorí sú zodpovední za výpadky v dodávkach motorových palív do spotrebiteľskej siete.

V dôsledku nedostatku vzrástla v posledných týždňoch cena benzínu na čerpacích staniciach v Kurskej oblasti o 25 %. Cena litra sa blíži k 30 ruským rubľom (0,74 eura). Niektoré čerpacie stanice benzín už vôbec nemajú a ich obsluhy nevedia, kedy najbližšie príde.

Námestník ministra energetiky Sergej Kudrjašov informoval novinárov, že sa v máji zastaví vývoz benzínu. Následne po tomto kroku by ho mal byť dostatok. Vývoz benzínu medziročne vzrástol o 67 %. Premiér Vladimir Putin preto vo štvrtok (28.4.) požiadal ministerstvo, aby od mája pripravilo návrh na zvýšenie vývozného cla na benzín.

Podľa analytikov, opatrenia vlády nezastavia rast cien pohonných látok. Aj ministerstvo odhaduje ich nárast asi o 5 % preto, lebo ich súčasná úroveň nepokrýva náklady ropných rafinérií.

Text: TASR, energia

Ilustračné foto: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.