Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Václav Klaus - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Václav Klaus Foto: SITA/AP Photo/Ronald Zak
21. apríla 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Klaus: Odmietame antijadrový populizmus

Praha a Budapešť sú proti populizmu západoeurópskych politikov zameranému proti výrobe elektriny z jadra. Zhodol sa na tom český prezident Václav Klaus pri spoločnom stretnutí s hlavou Maďarskej republiky Pálom Schmittom.

Debaty o tom, nakoľko sú jadrové reaktory bezpečné, vyvolala ťažká nehoda japonskej elektrárne Fukušima, ktorá po zemetrasení zamoruje rádioaktivitou svoje okolie. Svet si tento rok pripomína tiež 25 rokov od najväčšej katastrofy v dejinách jadrovej energetiky, ktorá sa stala v Černobyle. Striktne proti energii z jadra je Rakúsko, s ktorým susedí Česká republika aj Maďarsko, ktoré obidve majú na svojom území jadrové elektrárne. Napríklad Nemecko oznámilo, že v budúcnosti chce využívanie jadra opustiť.

Prezidenti uviedli, že Maďarsko a Česko majú podobné záujmy v energetike vrátane jadrových elektrární. Hovorili o tom, že táto téma by sa mala viac rozvinúť tiež na úrovni krajín Visegrádskej štvorky, ktorú tvorí tiež Slovensko a Poľsko.

Klaus zároveň pripomenul, že Česká republika má záujem podieľať sa na rozšírení jedine maďarskej jadrovej elektrárne Paks.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.