Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. apríla 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Saudská Arábia znížila v marci produkciu ropy

Najväčší svetoví spotrebitelia pritom naliehajú na Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby urýchlene zvýšila dodávky čierneho zlata na trh a zmiernila tak rast jeho ceny. Hlavným dôvodom zdražovania ropy sú nepokoje na severe Afriky a v krajinách Blízkeho východu, ktoré sú kľúčovými dodávateľmi komodity na svetové trhy.

Saudská Arábia vo februári zvýšila svoju produkciu na 9,125 milióna barelov ropy denne, aby nahradila výpadok jej ťažby v Líbyi, ktorá sa zmieta v ozbrojenom konflikte. Ale ceny čierneho zlata aj napriek tomu neprestali rásť, čo malo negatívny vplyv na dopyt. Saudská Arábia preto v marci produkciu ropy potichu znova znížila na 8,29 milióna barelov/deň.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 barel = 159 litrov)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.