Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. apríla 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Houston si stále drží pozíciu svetovej metropoly ropného priemyslu

„Houston má významný farmaceutický priemysel, kde pracuje viac ako 70.000 ľudí. Ďalej je to oblasť obchodu, dopravy, kozmického výskumu. No predovšetkým je stále považovaný za svetovú metropolu ropného priemyslu,“ vyhlásil pre TASR poslanec mestského zastupiteľstva v Houstone Ed Gonzalez. Najsilnejšie ropné spoločnosti ako Exxon Mobile, Shell alebo Statoil investujú do výskumu ropných polí v Mexickom zálive i do hľadania nových zdrojov čierneho zlata.

„Patrí medzi ne výskum ložísk takzvaného bridlicového plynu, ktorého významné zásoby sú v USA v štáte Pennsylvánia, no aj v Európe, v Poľsku alebo v Nemecku,“ povedala pre TASR manažérka geologických zdrojov spoločnosti Shell Sue Paynová. Houston je zároveň centrom výskumu a vývoja energetických spoločností zameraných na znižovanie závislosti dopravy od fosílnych palív. „Veľmi perspektívnou oblasťou vývoja je výroba pohonných látok z morských siníc. V prípade, že sa táto cesta ukáže ako úspešná, sme pripravení investovať 600 miliónov USD (416,64 milióna eur), zdôraznila Paynová. Práve fosílne palivá, či iné petrochemikálie sú kľúčovými komoditami obchodu, ktorý sa realizuje cez námorný prístav v Houstone.

Z celkového ročného objemu 225 miliónov ton nákladného tovaru tvoria až 70 % produkty petrochemického priemyslu. „Houstonský prístav je najväčší na svete v objeme zahraničnej tonáže. Najväčšími obchodnými partnermi sú krajiny Južnej Ameriky, Čína a Európska únia (EÚ),“ konštatoval pre TASR komisár prístavu Jim Fonteno. Obchodná výmena medzi Houstonom a EÚ je však na zostupe, za posledných päť rokov sa znížila o štvrtinu. „Dôvodom je predovšetkým ekonomická kríza, no v nasledujúcich rokoch očakávame postupný návrat k úrovni roku 2008, keď celková obchodná výmena dosiahla 30 miliónov ton,“ dodal Fonteno.

Takmer 40 kilometrov dlhý prístav vytvára priamo či nepriamo v celom štáte Texas takmer 800.000 pracovných miest a ich počet by mal ďalej rásť. Mestský poslanec Gonzalez tvrdí, že aj vďaka miestnej legislatíve, ktorá je mimoriadne naklonená podnikaniu. „V Houstone je veľmi jednoduché začať s podnikaním a táto podpora sa nám vypláca v tom, že máme veľmi nízku nezamestnanosť.“ Rovnako zárobky v meste patria k nadpriemerným v rámci USA. „Dobre zarábajúci ľudia však cítia záväzok, aby ich úspech pocítila aj spoločnosť,“ povedala pre TASR Amanda Cloudová zo Simmons Foundation.

Cítiť to vo výdavkoch na filantropiu, ktoré sú v štáte Texas celkovo piate najvyššie v rámci USA. Z celkovej sumy 20 miliárd USD v roku 2009 však tri štvrtiny darovali súkromné osoby a len štvrtinu rôzne firmy a korporácie. Ekonomický potenciál mesta dáva aj do budúcnosti nádej, že okrídlené slovné spojenie, Houston, máme problém, ostane len filmovým výrokom.

(1 EUR = 1,4401 USD)

Cestu redaktora TASR do USA podporil German Marshall Fund of the US.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.