Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
People walk on a trail at the Montissippi County Park near the Xcel Energy Monticello Generating Plant, a nuclear power plant, in Monticello, Minn
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Renee Jones Schneider/Star Tribune via AP
11. apríla 2023 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Ukrajina plánuje exportovať do Európy viac elektriny ako v roku 2022

Ukrajina očakáva, že jej export elektriny bude v tomto roku vyšší ako vlani, ale samotné príjmy z exportu nebudú stačiť na obnovu energetického systému. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka.

Dúfame, že dosiahneme objemy exportu, ktoré sme mali minulý rok. Plánujeme a budeme pokračovať v rokovaniach o ich zvýšení, pretože dnes nám to rezerva v systéme umožňuje,“ povedal Haluščenko. Minister zároveň zdôraznil, že prioritou je uspokojovanie domácich potrieb elektriny, takže v prípade zmeny situácie môže byť export pozastavený.

Príjmy z exportu elektriny podľa neho pomôžu získať dodatočné finančné zdroje na obnovu energetických zariadení, ktoré boli zničené alebo poškodené pri ruských útokoch. Tieto prostriedky však nebudú stačiť.

Bohužiaľ, nevidíme možnosť plne pokryť príslušné finančné potreby na obnovu elektrizačnej sústavy prostredníctvom exportu do budúcej vykurovacej sezóny. V súčasnosti sa diskutuje o niekoľkých ďalších riešeniach. Samozrejme, možnosť získania prostriedkov z exportu umožní finančne podporovať naše výrobné zariadenia a spoločnosti, aby mali rezervu,“ vysvetľuje Haluščenko.

V pláne je podľa Haluščenka aj zvýšenie cezhraničnej prepravy medzi Ukrajinou a Poľskom, čo zvýši export.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.