Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
5. apríla 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Belgicku hrozí Fukušima, tvrdí jadrový expert de Halleux

„Nechcem vytvárať paniku, ale v Belgicku môžeme očakávať veľké nešťastia, ktoré budú späté s atómovými elektrárňami. Je to len otázka času,“ uviedol de Halleux.

V Belgicku sa v súčasnosti na výrobu elektrickej energie využívajú dve atómové elektrárne, ktoré majú spolu 8 reaktorov. Podľa de Halleuxa sú nedostatky v bezpečnosti zreteľné v oboch elektrárňach.

„Doel 1 je nebezpečná preto, lebo v nej chýbajú adekvátne betónové základy, v Tihange 1 je zase krehký obal. Tieto stavby sú staré 40 rokov, technológie v nich nezodpovedajú ani trocha tým súčasným, boli stavané na potreby iného storočia. Doel 1 a Tihange 1 by sme mali okamžite uzatvoriť. Spýtajte sa nezávislých expertov alebo Greenpeace, povedia vám to isté,“ vysvetľuje chemik, ktorý sa v poslednom čase venuje aj dokumentaristike. Tento týždeň predstaví svoj najnovší film „Černobyľ 4 ever“, v ktorom skúma vplyv atómovej katastrofy z roku 1986 na ukrajinskú spoločnosť. V roku 2009 sa stal známym prostredníctvom dokumentu „R.A.S. – Bez signalizácie“, v ňom skúmal bezpečnostné podmienky francúzskych atómových elektrární.

Na slová de Halleuxa reagovala okamžite spoločnosť Electrabel, dodávateľ energie do belgických domácností a firiem, ktorá poprela, že by jej elektrárne mali problémy vyhovieť bezpečnostným predpisom.

„Electrabel ľutuje, že sa udalosti v japonskej Fukušime využívajú na rozširovanie nepravdivých informácií a vyvolávajú zbytočné obavy. Doel 1 bol postavený na betónových základoch podľa medzinárodných predpisov. Rovnako ako Tihange 1 zodpovedá bezpečnostným štandardom. Obe elektrárne sú testované pravidelne nezávislými orgánmi,“ konštatuje spoločnosť Electrabel.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.