Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Javys jadrova vyradovacia spolocnost.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, www.javys.sk
16. januára 2023 Jadrová energia od Energia.skSITA

Inšpektori si posvietili na dodržiavanie jadrovej bezpečnosti aj v JAVYS, nedostatky nenašli

Inšpektori si posvietili na dodržiavanie jadrovej bezpečnosti aj v Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). Ako informovala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková, v minulom roku bolo na pracoviskách JAVYS vykonaných 47 inšpekcií, z toho 39 vykonal Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) a osem inšpekcií inšpektori medzinárodných organizácií MAAE a Euratom.

Zamerali sa na jadrovú bezpečnosť a dodržiavanie predpisov, nedostatky nenašli,“ dodala Žiaková.

Kontroly ÚJD boli v minulom roku zamerané na dodržiavanie podmienok jadrovej bezpečnosti a požiadaviek dozoru pri vyraďovaní jadrových elektrární A1 a V1 v Jaslovských Bohuniciach, pri dovoze rádioaktívnych odpadov v súvislosti s medzinárodnou prepravou, pri ukladaní rádioaktívnych odpadov na Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov v Mochovciach a pri preprave rádioaktívnych odpadov a jadrových materiálov. „Kontroly nezistili žiadne nedostatky,“ dodala Žiaková.

Inšpektori medzinárodných organizácií preverovali najmä evidenciu a kontrolu jadrových materiálov v Medzisklade vyhoretého jadrového paliva, ale preverili aj verifikáciu projektových údajov a postupu vyraďovania jadrového zariadenia V1 z pohľadu uplatňovania požiadaviek na implementáciu záruk. „Aj tieto inšpekcie boli bez zistenia nedostatkov,“ konštatovala Žiaková.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.