Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kuchyna plyn horák ceny
Foto: ilustračné, GettyImages
19. októbra 2022 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Brusel navrhol nové opatrenia na riešenie vysokých cien plynu

Európska komisia (EK) v utorok navrhla nové núdzové pravidlá s cieľom riešiť vysoké ceny zemného plynu a zaručiť bezpečnosť dodávok počas nadchádzajúcej zimy.

Dosiahnuť sa to má prostredníctvom spoločných nákupov plynu, mechanizmu obmedzenia cien, nových opatrení na transparentné využívanie infraštruktúry, prostredníctvom solidarity medzi členskými krajinami a snahy o redukciu dopytu po plyne. EK o tom informovala v správe na svojej internetovej stránke.

Tieto nové kroky podľa EK spolu s opatreniami odsúhlasenými už skôr majú zlepšiť stabilitu na európskom trhu s plynom počas najbližšej zimy aj v neskoršom období. Nové opatrenia zároveň pomôžu zmierňovať cenový tlak na európskych občanov a firmy.

Najbližšie zimné sezóny budú ťažké, ale dnešný balíček pomôže udržiavať teplo pre európske rodiny a priemysel v chode. Prijatím opatrení teraz a prípravou nástrojov na spoločný nákup plynu môžeme smerovať do nasledujúcej vykurovacej sezóny opäť s dostatočnými zásobami plynu,“ povedal výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.