Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Greenpeace ochrana prírody setrenie energie zníženie spotreby ropa sankcie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, GettyImages
25. mája 2022 Ostatné od Energia.skSITA

Namiesto výnimky z embarga na ropu má vláda požadovať od EÚ plán na zníženie jej spotreby, vyzýva Greenpeace

Namiesto toho, aby vláda vypracovala plán, ako sa zbaviť závislosti od ruskej ropy, sa rozhodla vybaviť si výnimku z európskeho ropného embarga. Tým pádom môžeme financovať vojnu na Ukrajine o niečo dlhšie ako ostatné krajiny Európskej únie (EÚ) a to všetko len preto, aby mohli fosílne spoločnosti naďalej profitovať. Návrh, ako znížiť našu závislosť od ruskej ropy pomocou udržateľnejších opatrení je už pritom na stole a výhovorky typu nedá sa tu nemajú svoje miesto,” uviedla koordinátorka klimatickej kampane Dorota Osvaldová.

Organizácia ponúka päť krátkodobých a päť dlhodobých opatrení v sektore dopravy, ktorý spotrebuje takmer dve tretiny ropy v Európskej únii. Krátkodobé opatrenia v oblasti transportu by mohli podľa organizácie v priebehu niekoľkých mesiacov znížiť spotrebu ropy o 40 miliónov ton ročne.

To predstavuje 28 percent ruského importu do EÚ. Ide napríklad o zákaz letov na krátke vzdialenosti, posilnenie verejnej, ako aj cyklistickej a pešej dopravy, presun tovaru z diaľnic na železnicu, či zníženie a zefektívnenie individuálnej automobilovej dopravy. EÚ by tým ušetria 19,7 miliárd eur a 144 miliónov ton emisií ročne, čo je ekvivalent emisií z 93 miliónov áut.

EÚ, vrátane Slovenska, sa naďalej podieľa na financovaní Putinovej vojny na Ukrajine prostredníctvom dovozu fosílnych palív, ktoré predstavujú hlavný zdroj príjmov pre ruskú štátnu kasu. Len v pandemickom roku 2020 zaplatilo Slovensko za dovoz ropy z Ruska až 1,6 miliardy eur. Teraz nie je priestor na nezmyselné výnimky, ale na prijatie ráznych a konkrétnych opatrení, ktoré znížia spotrebu ropy, posilnia udržateľné a obnoviteľné alternatívy a vyvedú nás zo závislosti od fosílnych palív raz a navždy,“ uzavrela Brandysová.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.