Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Prechod na čistejšiu energiu si vyžiada miliardové investície
Foto: ilustračné, GettyImages
10. marca 2022 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Slovenská klimatická iniciatíva žiada vládu o okamžité riešenie pre úsporu energií

Celý demokratický svet dnes okrem krátkodobých ekonomických sankcií uvažuje aj o tom, ako v strednodobom a dlhodobom horizonte znížiť svoju závislosť na dovozoch ruského plynu, ropy, či jadrového paliva. Sme presvedčení, že v tejto oblasti Slovensko nesmie byť výnimkou,“ uviedla Chajdiaková.

Od vlády Slovenskej republiky Slovenská klimatická aliancia očakáva, že podporí zvyšovanie energetickej efektívnosti budov a inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a opatrenia, ktoré využívajú fosílne palivá považovala za striktne dočasné.

Z hľadiska strednodobých opatrení žiada vládu urýchlene nastaviť a spustiť dotačné schémy pre oblasti s využitím európskych fondov v podpore využívania domáceho potenciálu obnoviteľných zdrojov energie, vo zvyšovaní energetickej efektívnosti a inovácií v oblasti budov a v prechode na teplárenstvo štvrtej generácie.

Z hľadiska dlhodobých cieľov žiada vládu o revíziu dôležitých dokumentov ako Integrovaný energetický a klimatický plán ako aj premenu Nízkouhlíkovej stratégie na Bezuhlíkovú stratégiu.

Navrhované opatrenia sú plne v súlade s cieľmi dekarbonizácie do roku 2050 a zníženia emisií o 55 percent do 2030. Sme presvedčení, že čím skôr bude Slovensko schopné začať pracovať na riešeniach s okamžitým výsledkom a prepracovať svoje strategické energetické dokumenty, tým skôr budeme reálne schopní začať realizovať konkrétne zmeny v praxi,“ uzavrela Chajdiaková.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.