Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Uholná elektráren
Foto: ilustračné, GettyImages
8. decembra 2021 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Počas svojej prevádzky vyprodukovala elektráreň pri Badíne už takmer 480 tisíc megawatthodín elektriny

Zároveň spracovala necelých 254-tisíc ton rôzneho biologicky rozložiteľného odpadu. Ako informovala spoločnosť Ecostart, ktorá badínsku elektráreň prevádzkuje, za minulý rok elektráreň vyrobila 55-tisíc megawatthodín elektrickej energie a spracovala 26 tisíc ton biologického odpadu.

Výroba v elektrárni v banskobystrickom okrese funguje ekologicky nezávadným procesom, keď biologicky rozložiteľné suroviny, výrobky alebo produkty a biomasu z okolia aeróbnou fermentáciou mení na certifikované biopalivo. Práve z neho potom vyprodukuje elektrickú energiu.

Manažment elektrárne pozitívne hodnotí najmä schopnosť elektrárne stabilne dodávať do siete zelenú elektrinu. Čo sa týka budúcnosti ďalších podobných projektov na Slovensku, výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov je podľa manažmentu trend, ktorý sa zavádza v celej Európskej únii. Vzhľadom na túto skutočnosť sú presvedčení, že podobných projektov bude pribúdať.

Spoločnosť Ecostart je prevádzkovateľom prvej slovenskej elektrárne na výrobu zelenej elektrickej energie z fermentovanej zmesi, pričom projekt spočíva najmä v zhodnocovaní odvodnených stabilizovaných čistiarenských kalov z komunálnych čistiarní odpadových vôd. Elektráreň je v prevádzke nepretržite od februára 2012 a celý objem výroby elektrickej energie je dodávaný priamo do regionálnej distribučnej sústavy.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.