Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Vojenské operácie v Líbyi zvyšujú ceny ropy

Ďalším faktorom podporujúcim ceny čierneho zlata je nárast ázijských akcií, ktoré sa stali pre investorov výhodnou kúpou po minulotýždňovom prudkom poklese.

Barel (159 litrov) ropy Brent s májovým kontraktom sa dnes o 7.08 SEČ predával po 115,69 USD. To je o 1,52 USD viac než v piatok (18.3.) na konci obchodovania. Počas ázijského obchodovania kontrakt dočasne vyskočil až o 2,29 USD na 116,22 USD za barel.

Aprílový kontrakt americkej ropy WTI dnes ráno posilnil o 1,87 USD na 102,94 za barel. Kontrakt počas piatka stratil 35 centov a uzavrel na 101,07 USD za barel.

Hlavnou príčinou rastu cien čierneho zlata sú vojenské akcie západných spojencov v Líbyi. USA, Francúzsko, Británia, Kanada a Taliansko začali v sobotu (19.3.) útočiť na ciele líbyjskej protivzdušnej obrany v rámci snáh Západu prinútiť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vzdať sa moci. Operácie pokračovali aj v nedeľu (20.3.). Kaddáfí však vyhlásil, že sa nevzdá, a uviedol, že bude pokračovať v útokoch proti povstalcom na východe krajiny.

Nepokoje v Líbyi už počas uplynulého mesiaca viedli takmer ku kompletnému zastaveniu ťažby ropy v krajine, ktoré predtým denne vyprodukovala 1,6 milióna barelov. Investori sa teraz obávajú, že vojenské akcie môžu predĺžiť konflikt a spôsobiť, že líbyjská produkcia bude zastavená dlhšie, než sa očakávalo.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

(1 EUR = 1,4130 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.