Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

SIEA: Pätina zo sumy na tohtoročné dotácie na kotly a kolektory už má žiadateľov

Žiadosti o dotácie na inštaláciu kotlov na biomasu tvoria necelú štvrtinu. O dotovanie kotlov majú záujem predovšetkým obyvatelia stredoslovenského regiónu. Štátnu podporu na inštaláciu kotlov na biomasu už získalo vyše 800 rodinných domov, ďalších vyše 200 čaká na schválenie žiadosti. Takmer dve tretiny z týchto žiadostí sa týkajú kotlov na splyňovanie dreva, zvyšok tvoria väčšinou kotly na pelety. Drevené brikety spaľuje v kotloch 8 žiadateľov.

Vyše tri štvrtiny žiadostí súvisia s inštaláciou slnečných kolektorov. Väčšina využíva slnečnú energiou na ohrev teplej vody. Približne 11 % inštalácií, najmä v novostavbách, má solárny systém určený aj na podporu vykurovania.

Dotácia už bola schválená 3287 rodinným domom, ktoré si nechali inštalovať slnečné kolektory. Na schválenie žiadosti čaká ďalších vyše 350 domácností. Až tri štvrtiny z týchto žiadostí sa týkajú plochých kolektorov. Trubicové kolektory sa na strechách objavujú zriedkavejšie. Medzi regióny s najväčším počtom zaevidovaných inštalácií kolektorov patrí Banskobystrický a Trenčiansky kraj, ale aj severnejšie položený Žilinský kraj. V každom z nich o príspevok na kolektory požiadalo viac ako 500 domácností.

O dotáciu už požiadalo aj 31 bytových domov, 24 z nich má dotáciu schválenú. Prvé skúsenosti so solárnym ohrevom vody má minimálne 1203 bytov na Slovensku. Najviac z nich, až 13, je v Banskobystrickom kraji.

Dotácie zo štátneho podporného Programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach (PVVBaSED) môžu rodinné a bytové domy využívať od apríla 2009. Štátne dotácie na inštaláciu kotlov a kolektorov boli doteraz schválené 4115 žiadateľom v celkovej hodnote vyše 3,9 milióna eur.

SIEA je príspevkovou organizáciou MH SR, ktorá je administrátorom viacerých podporných programov, vrátane PVVBaSED. Medzi jej úlohy patrí napríklad monitorovanie a vyhodnocovanie energetickej efektívnosti a poskytovanie bezplatného energetického poradenstvo v konzultačných centrách v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.