Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. marca 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy mierne klesli, cena WTI skĺzla pod 62 USD za barel

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla do 7.28 h SEČ o 13 centov na 61,91 USD (50,37 eura) za barel. V rovnakom rozsahu klesla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom. Po poklese o 13 centov dosiahla 65,36 USD/barel.

V piatok (9.3.) a na začiatku pondelkového obchodovania smerovali ceny ropy nahor, keď trhy reagovali na pokles počtu aktívnych ropných vrtov, ako aj pozitívne údaje z trhu práce v Spojených štátoch. Americké firmy znížili minulý týždeň počty aktívnych ropných vrtov o štyri na 796, čo znamená prvé zníženie za takmer dva mesiace. Navyše, ako uviedlo v piatok americké ministerstvo práce, v ekonomike USA vzniklo vo februári najviac nových pracovných miest za viac než 1,5 roka.

Aj napriek zníženiu počtu aktívnych ropných vrtov však podľa analytikov zostáva ťažobná aktivita v USA vysoká a mnohí z nich očakávajú, že tamojšia produkcia ropy bude pokračovať v ďalšom raste. Pritom objem ťažby v USA dosiahol už 10,37 milióna barelov denne, čo v porovnaní s polovicou roka 2016 znamená rast o viac než 20 %.

(1 EUR = 1,2291 USD)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.