Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. februára 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rumunsko: Dokončenie jadrovej elektrárne Cernavoda sa môže posunúť

Rumunsko nemusí stihnúť dokončenia jadrového zdroja Cernavoda v stanovenom termíne do roku 2017. Elektráreň má v súčasnosti dva reaktory s inštalovaným výkonom 706 MW, ktoré sa na výrobe elektriny v Rumunsku podieľajú asi z 20 %. „Možno to odložíme, pretože prípravné práce trvajú dlhšie než sme predpokladali,“ povedal poradca ministra hospodárstva Tudor Serban.

Cernavoda je jedinou jadrovou elektrárňou v Rumunsku. Krajina chcela ďalšie reaktory postaviť v partnerstve  so šiestimi spoločnosťami, plány ale utrpeli značnú komplikáciu, keď sa naprv vytratil záujem spoločnosti ČEZ. Neskôr sa rovnako zachovala tiež nemecká spoločnosť RWE, španaielska Iberdola a francúzsky GDF Suez.

Rumunsko musí teraz náklady na projekt kryť z vlastných zdrojov. Očakáva sa pritom, že k dostavbe budú potrebné asi štyri miliardy eur. Bukurešť už avizovala, že sa bude snažiť získať pre projekt aj nových investorov.

Oneskorenie dostavby v Rumunsku podľa analytikov ohrozuje budúce zásobovanie elektrinou, pretže krajina musí do roku 2020 modernizovať asi tretinu výkonu svojich elektrární. Zatiaľ posledný väčší projekt na výrobu elektriny sa týka práve elektrárne Cernavoda a je z roku 2007, keď bol pripojený k sieti jeden z dvoch tamojších reaktorov.

Záujem o dostavbu elektrárne už prejavili firmy z Južnej Kórey, Číny, Ruska a USA, informoval Serban. Z amerických firiem menoval spoločnosť Bechtel. Ani jedna z uvedených firiem sa však doposiaľ nezaviazala k zmluvnému vzťahu.

Z pôvodných záujemcov zostáva v hre ešte talianska spoločnosť Enel a tiež rumunská súčasť koncernu ArcelorMittal. Nie je však jasné, či by tieto podniky mali záujem svoje podiely v partnerstve zvýšiť. „Teoreticky áno. Vlastne chcú vedieť ako moc si rumunská vláda za týmto projektom stojí,“ uzavrel Serban.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.