Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
5. marca 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa posunula nad 64,50 USD/barel

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli vzrástla do 7.18 h SEČ o 18 centov na 61,43 USD (49,89 eura) za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom sa zvýšila o 20 centov na 64,57 USD/barel.

Ministri ropného priemyslu z krajín OPEC a ďalších producentov ropy sa zídu v Houstone na CERAWeek, najväčšej konferencii v oblasti energetiky, ktorá sa začína v pondelok. Generálny tajomník OPEC Mohammed Barkindo a ďalší zástupcovia ropného kartelu sa na okraj konferencie zídu s predstaviteľmi amerických ropných firiem na spoločnej večeri.

Práve ťažba bridlicovej ropy v USA podkopáva úsilie OPEC a ďalších krajín ako Rusko, ktoré sa snažia zmierniť prebytky na trhoch obmedzovaním vlastnej produkcie. Americká ťažba už vzrástla nad úroveň ťažby v Saudskej Arábii, takže pred USA zostalo už len Rusko. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) však Spojené štáty čoskoro predstihnú aj ruskú produkciu, pričom IEA nevylučuje, že sa tak stane už tento rok.

(1 EUR = 1,2312 USD)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.