Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

OTS: Americké jadrové palivo od Westinghouse nemôže byť lacnejšie ako ruské…

Interfax-Ukrajina: Americké jadrové palivo od Westinghouse nemôže byť lacnejšie ako ruské od spoločnosti TVEL

Kyjev 22. februára (TASR/OTS) – Interfax-Ukrajina – Jadrové palivo dovážané na Ukrajinu americkým výrobcom Westinghouse nemôže byť lacnejšie ako palivo ruskej spoločnosti TVEL, uviedol bývalý predseda Štátneho výboru Ukrajiny pre využitie jadrovej energie Michail Umanec pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina.

„Cenové zvýhodnenie paliva Westinghouse v porovnaní s ruským palivom môže byť dosiahnuté len na úkor výrobných nákladov. Avšak, pri tak malých objemoch výroby tohto paliva v prípade amerického dodávateľa to nie je podľa môjho názoru možné,“ poznamenal M. Umanec.

Ako sa vyjadril predseda rady medzinárodného strediska pre Energetiku a informatiku XXI. storočia na Ukrajine Michail Vatagin vo svojom komentári týkajúcom sa začatia komerčných dodávok jadrového paliva spoločnosti Westinghouse pre Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň (JUJE), spoločnosť Energoatom sa vyhýba zrozumiteľnému porovnaniu ceny a kvality jadrového paliva z Ruskej federácie a USA.

Spoločnosť Energoatom uzavrela v marci 2008 s Westinghouse Electric Sweden obchodnú zmluvu na zabezpečenie čerstvého jadrového paliva v období rokov 2011-2015 pre tri až šesť jadrových blokov Ukrajiny s reaktormi typu VVER-1000. V dokumente sa však uvádza, že k dodávke dôjde len za podmienky úspešnosti skúšok paliva v Juhoukrajinskej JE (JUJE), a tiež až potom ako Energoatom získa licencie od Štátneho výboru pre jadrovú reguláciu Ukrajiny na ich priemyselnú prevádzku.

„Disponujem informáciami, že Štátna inšpekcia pre jadrovú reguláciu Ukrajiny odmietala udeliť certifikát na priemyselné prevádzkovanie amerického paliva na základe skúšok šiestich skúšobných palivových kaziet, ktoré sa vykonali v minulom roku,“ pripomenul M. Umanec.

M. Vatagin podporuje konzervatívne stanovisko Štátnej inšpekcie pre jadrovú reguláciu týkajúce sa začatia plošného využitia amerických palivových súborov v ukrajinských jadrových elektrárňach. „Rusi pri vývoji jadrového paliva 40 rokov rozvíjali ideu šesťuholníka, Američania sa 40 rokov zaoberali štvorcom, je jasné, že každý z nich je lepší vo svojom odbore,“ hovorí expert.

„Westinghouse sa nikdy nezaoberal šesťuholníkovým palivom, avšak začal s dodávkami paliva pre sovietske reaktory v Česku, do JE Temelín. Teraz začali s dodávkami súborov do Juhoukrajinskej JE, ako dopadne táto spolupráca je však otázne,“ poznamenal M. Vatagin. „Domnievam sa, že keď v tomto smere vyjadruje obavy orgán regulácie, tak má absolútnu pravdu. Už samotné zmeny dodávateľskej orientácie Ukrajiny vyvolávajú otázky,“ zdôraznil odborník.

Zdroj: Tlačová agentúra Interfax-Ukrajina

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.