Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. novembra 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

IEA: Svetový dopyt po rope za 20 rokov klesne len mierne

Agentúra znížila dlhodobé prognózy vývoja cien ropy v porovnaní s vlaňajším odhadom. Čiastočne je to kvôli poklesu cien obnoviteľných a konvenčných zdrojov energie, sčasti aj kvôli celosvetovému tlaku na riešenie klimatických zmien a zlepšenie kvality ovzdušia, rovnako ako rastu produkcie ropy a plynu v USA.

Podľa nového scenára, ktorý vychádza zo súčasnej legislatívy a zverejnených politických zámerov zohľadňujúcich zmeny klímy, by sa cena ropy do polovice 20. rokov mohla zvýšiť na 83 dolárov za barel. Svetový trh ropy by mal byť schopný nájsť dlhodobú rovnováhu pri cenách v rozpätí 50 až 70 USD za barel.

IEA tiež odhaduje, že do roku 2025 bude na cestách jazdiť okolo 50 miliónov elektromobilov a do roku 2040 sa ich počet zvýši na 300 milónov. Pre porovnanie – dnes sú ich zhruba dva milióny. Svetový dopyt po rope tento nárast ale stlačí len asi o dve percentá, čo je zhruba o 2,5 milióna barelov denne. Celkový počet osobných automobilov v prevádzke sa má v uvedenom období podľa predpovede zdvojnásobiť na dva milióny.

„Viacero komentátorov píše rope nekrológ…, čo iste platí pre segment osobných automobilov a výrobu elektriny, ale neplatí to pre ďalšie sektory: pre prepravu a petrochemikálie,“ uviedla vedúca analytička IEA Laura Cozzi.

Agentúra očakává, že vo výrobe elektrickej energie sa budú stále viac presadzovať obnoviteľné zdroje. Len solárne elektrárne by do roku 2040 mali ročne pridávať na 70 gigawattov, čo je zásadne viac v porovnaní s ostatnými zdrojmi. Táto cesta však nebude hladká. Najväčším problémom na strane ponuky sú Spojené štáty, ktoré sa stavajú do pozície „nespochybniteľného vodcu“ v ťažbe ropy a zemného plynu. Hlavnú rolu tu hraje ťažba ropy z bridlíc, ktorá odoláva nízkym cenám podstatne lepšie, než očakávala väčšina analytikov.

IEA tiež odhaduje, že ťažba ropy v USA ďalej porastie a na vrchol 17 miliónov barelov denne sa dostane v 20. rokoch.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.