Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Cena ropy mierne klesla, ale zostáva nad úrovňou 86 USD/barel

Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa v Singapure napoludnie miestneho času predával po 86,18 USD (63,55 eura). To je o 18 centov menej než vo štvrtok (17.2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka posilnil o 1,37 USD a uzavrel na 86,36 USD za barel. Ropa Brent s aprílovým kontraktom dnes ráno zlacnela o 7 centov na 102,52 USD za barel.

Bahrajnská polícia vo štvrtok tvrdo zasiahla proti protivládnym demonštrantom. Bahrajn síce nepatrí medzi dôležitých producentov ropy, ale je dôležitým strategickým spojencom Spojených štátov, ktoré tu majú leteckú základňu.

Po páde režimov v Tunisku a Egypte zažívajú protivládne demonštrácie aj Irán, Alžírsko, Jordánsko a Líbya. Irán je štvrtým najväčším svetovým producentom ropy. Medzi dôležitých dodávateľov patria aj Alžírsko a Líbya.

„Nárast obáv týkajúcich sa veľkých zmien v blízkovýchodnom regióne, kde sa nachádzajú najväčšie svetové zásoby ropy a plynu, podporuje ceny,“ uvádza sa v analýze Barclays Capital.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,3560 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.