Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. septembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rosatom uzavrel kontrakt na výstavbu Centra jadrového výskumu v Bolívii

Za Rusko kontrakt podpísal generálny riaditeľ spoločnosti Štátny špecializovaný projektový inštitút Vjačeslav Galuškov, a za Bolíviu generálna výkonná riaditeľka Agentúry pre jadrovú energiu Bolívie Hortensia Jimenes Rivera. Pri podpise bol prítomný tiež generálny riaditeľ Štátnej korporácie Rosatom, Alexej Lichačov a viceminister pre energetiku mnohonárodnostného štátu Bolívia Luis Alberto Echazú.

Centrum bude vybavené zariadením na báze výskumného vodo-vodného reaktoru s nominálnym výkonom do 200 kW, multifunkčným experimentálnym gama zariadením, a tiež cyklotrónovým a rádiofarmakologickým komplexom, inžinierskymi budovami a rôznymi laboratóriami. Investície do projektu dosiahli viac než 300 miliónov amerických dolárov.

Uvedenie prvých objektov centra do prevádzky sa plánuje na rok 2019. Projektovaná doba prevádzky centra je 50 rokov. Po uplynutí tejto doby môže byť reaktor zmodernizovaný a doba jeho prevádzky predĺžená.

Centrum zabezpečí široké využitie radiačných technológií v poľnohospodárstve, medicíne, priemysle a iných dôležitých oblastiach ľudskej činnosti.

Projekt výstavby centra je v jadrovom priemysle svetovým unikátom. Variant umiestnenia centra, ktorý si vybrala Bolívie, je najvyššie položeným (4000 metrov nad morom) na svete, čo sa týka výstavby atómových objektov.

Komplexná ponuka Rosatomu predpokladá nielen vybavenie samotného centra, ale aj prípravu vedeckého personálu a inžinierov, jadrovej infraštruktúry, podporu pri prevádzke a servis počas doby fungovania Centra, a tiež vedeckú spoluprácu.

Generálny riaditeľ Štátnej korporácie Rosatom Alexej Lichačov povedal: „Ponúkame Bolívii nielen výstavbu najvyššie položeného jadrového vedeckého centra na svete, ponúkame našim partnerom najmodernejšie technológie. Realizácia tohoto projektu umožní Bolívii stať sa regionálnym lídrom v oblasti jadrového výskumu. Podľa výsledkov realizácie skôr uzatvoreného kontraktu na predbežný inžiniersky prieskum sme potvrdili vhodnosť lokality a v blízkej dobe spoločne s našimi bolívijskými kolegami pristúpime k praktickým krokom výstavby centra.“

Za Rusko sa jednania zúčastnili špecialisti spoločnosti Rusatom Overseas, na projekte sa aktívne podieľali zamestnanci firiem Štátnej korporácie Rosatom ako je Rusatom – Medzinárodná sieť, Rusatom Service, NIKIET, Rusatom Healthcare, Veda a inovácie a.i. Za posledný rok a pol sa spravilo naozaj veľa. Podpísanie kontraktu významne posilňuje miesto Štátnej korporácie Rosatom na svetovom trhu neenergetických produktov a technológií, ktorý dnes vykazuje dynamické tempo rastu. 

Už viac než 50 rokov výskumné reaktory prispievajú k rozvoju vedeckých inovácií a vzdelávania vo viac než 50 krajinách sveta. K dnešnému dňu je vo svete 245 pracovných výskumných reaktorov, pričom 58 zariadení je v prevádzke na území Ruska. Rosatom vystaval viac než 120 výskumných reaktorov v Rusku aj v zahraničí.

Jozef Valovič, člen sekcie seniorov Slovenskej nukleárnej spoločnosti k tomu povedal: „Podpísanie podobnej dohody medzi ČSR a ZSSR v roku 1956 dalo mocný impulz pre prechod od pionierskych prác v odbore atomistiky v Československu (akad. Běhounek a i.) k rozvoju jadrovej energetiky a iných oblastí vedy  a techniky, spojených s mierovým využívaním jadrovej energie u nás. Jedným z predpokladov bolo aj založenie Fakulty technickej a jadrovej fyziky na Karlovej univerzite v Prahe (neskôr v roku 1960   prešla pod ČVUT), a neskoršie aj zriadenie jadrových katedier na Elektrofakulte SVŠT v Bratislave. Fakulty v Prahe a v Bratislave vychovali generácie jadrových energetikov, fyzikov, chemikov a elektronikov z Čiech, Moravy a Slovenska, ale študovali na nich aj študenti z iných krajín, medzi inými sme mali spolužiaka aj z Bolívie.

Všetci absolventi fakúlt boli pripravení prispieť k realizácii prvých blokov jadrových elektrární od A1 v Jaslovských Bohuniciach, cez Dukovany, Mochovce až po Temelín.

Južná Amerika môže ísť podobným spôsobom – od podpisu zmluvy až po výstavbu jadrových elektrární. To môže priniesť rozvoj celého regiónu nielen v jadrovej energetike, ale aj v medicíne, strojárstve, chémii a v mnohých ďalších odvetviach techniky a vedy. Rosatom má pre Bolíviu a Paraguay komplexnú ponuku na poskytovanie vzdelávania pre budúcich odborníkov, budovanie jadrových elektrární a potrebnej infraštruktúry k nim, až po vyraďovanie jadrových elektrární z prevádzky.

My, čo sme prešli touto cestou u nás, môžeme len popriať bolívijským a paraguajským technikom a vedcom, ale najmä aj politikom, aby správnymi rozhodnutiami pripravili pre svoje národy dobrú základňu pre hospodársky rozvoj, akou sa ukázala byť spoľahlivá a bezpečná jadrová energetika aj u nás. A ponúkame svoju aktívnu spoluprácu s technikmi – odborníkmi oboch krajín pri implementácii tejto životne dôležitej oblasti.“

Zdroj: Essential Communication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.