Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. augusta 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

OPEC ďalej zvýšil ťažbu ropy, presahuje dohodnutý strop

Členovia OPEC-u sa pritom vlani v novembri dohodli, že ich ťažba neprekročí 32,5 milióna barelov denne. O rast ťažby sa zaslúžili hlavne Líbya a Nigéria, na ktoré sa dohoda o znížení produkcie nevzťahuje, a Saudská Arábia, ktorá je jej najväčším exportérom.

OPEC podľa prepočtov agentúry Reuters teraz plní svoje sľuby ohľadom zníženia ťažby z 86 percent, zatiaľ čo v júni to bolo 96 percent.

Čo sa týka rastu ťažby, OPEC poukazuje na to, že hospodárska expanzia vo svete dáva priestor na jej zvyšovanie. Globálny dopyt po svojej rope kartel na budúci rok odhaduje na 32,4 milióna barelov denne, zatiaľ čo minulý mesiac predpovedal o 220 000 barelov menej. K zvýšeniu dopytu podľa OPEC prispeje jednak nárast svetovej spotreby, jednak očakávané spomalenie rastu ponuky jej rivalov, čo platí najmä pre USA.

Tento rok v máji ropné veľmoci v karteli aj mimo neho predĺžili dohodu o obmedzovaní ťažby ropy o zhruba 1,8 milióna barelov denne až do marca budúceho roka.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.