Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. júna 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Podľa Kyjeva môže mať Nord Stream 2 katastrofálne dôsledky

Nord Stream 2 rozšíri súčasný plynovod, ktorý privádza zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Projekt, ktorý umožní až dvojnásobne zvýšiť dodávky ruského plynu do EÚ, však vyvolal spory aj v rámci Únie. Zatiaľ čo Nemecko spoločne s ďalšími štátmi na severe Európy projekt podporili, východné krajiny a Pobaltie sa obáva zvýšenej energetickej závislosti na Rusku a podkopania úlohy Ukrajiny ako tranzitnej krajiny.

„Potrebujeme jasné záruky, že akýkoľvek vývoj nenaruší energetickú bezpečnosť Ukrajiny a dodávky plynu. To je pre nás zásadní,“ povedal Klimkin. Dodal navyše, že súčasné podmienky neumožňujú Ukrajine zahájiť s Ruskom zmysluplný dialóg.

Projekt kritizoval aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý Nord Stream 2 označil za politickú pomstu Ruska. Podľa neho sa Kremeľ snaží pripraviť Ukrajinu o príjmy za tranzit plynu.

Ruská štátna firma Gazprom v súčasnosti zaisťuje približne tretinu dodávok plynu do EÚ. Hlavnou tranzitnou krajinou je dlhé roky Ukrajina, ktorá by podľa ukrajinského prezidenta tak mohla prísť až o dve miliardy dolárov.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.