Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. júna 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajincom slúži vojanský plynovod už tisíc dní

2014

2,73

2015

9,39

2016

8,2

2017 (do 5.júna)

4,26

Zdroj údajov: Eustream

História slovensko-ukrajinského plynovodu

Reštart vojanského potrubia sa ukázal ako najprijateľnejšie riešenie sporov o cenu medzi Moskvou a Kyjevom. Ukrajina síce lobovala za využitie plynovodu prechádzajúceho cez Veľké Kapušany, ktoré by technicky bolo možné, ale podliehalo súhlasu Gazpromu. Takéto právne obmedzenie sa ale pre potrubie Vojany-Užhorod nevzťahuje.

Bez technických úprav to ale nešlo. Potrubie sa vybudovalo v 90. rokoch, aby prepojilo Elektrárne Vojany a podzemné zásobníky na Ukrajine pre prípad núdzového zásobovania, no nikdy sa nevyužívalo. Eustream musel navyše postaviť pol kilometra dlhú prípojku do Veľkých Kapušian i meraciu stanicu.

Kvôli záujmu obchodníkov došlo už trikrát k navýšeniu technickej prepravnej kapacity – 6.11.2014, 24.1.2015 a 6.4.2016. Tento rok vošiel do histórie tým, že Ukrajina odobrala viac plynu zo Slovenska než z Ruska. Dodávky Gazpromu na Ukrajinu sa ďalej utlmovali až sa 26. novembra 2015 zastavili úplne. Bez ruského plynu sú Ukrajinci už dlhých 557 dní. V praxi ale naďalej odoberajú de facto ruský plyn, len získaný inou trasou – predovšetkým cez podmorský plynovod Nord Stream.

Vývoj kapacít a tok plynu cez Budince

Zdroj údajov: Eustream

Väčšina vlaňajšieho dovozu bola zo Slovenska

V minulom roku pochádzalo viac než 80 % plynu dovezeného na Ukrajinu zo zahraničia zo Slovenska. Zvyšné kubíky pritiekli cez maďarský prepojovací bod Beregdaroc  a poľský tranzitný uzol Hermanowice. Naftogaz v roku 2016 využil služby 16 európskych dodávateľov. Treba tiež zdôrazniť, že tamojšia vláda uskutočnila viacero racionalizačných opatrení na zníženie spotreby. Samotný import plynu na Ukrajinu sa vlani medziročne znížil o 47 %. Časť domácej spotreby si navyše Kyjev dokáže pokrývať z vlastných zdrojov.

V tomto roku doviezla Ukrajina reverzom zo Slovenska 4,26 miliárd kubíkov plynu. Silné boli predovšetkým prvé tri mesiace roka, kedy sa denné objemy pohybovali na úrovni okolo 40 miliónov m3. Kým počas apríla bola preprava na úrovni 10 mil. kubíkov denne, v máji stúpla na priemerných 31 miliónov. Hodnoty z júna naznačujú pokles odberov na približne 24 miliónov m3 denne.

Vojanský plynovod je od apríla 2016 po technickej stránke schopný fungovať taktiež v obojsmernej prevádzke. K nomináciám shipperov ale zatiaľ nedošlo, v smere z východu sa tak pre plyn stále využíva vstupný bod Veľké Kapušany.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.