Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. mája 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Bulharsko hľadá súkromných investorov pre jadrovú elektráreň

Sofia zrušila projekt Belene v roku 2012, pretože sa jej nepodarilo nájsť zahraničného investora. Krajina bola tiež pod tlakom z Bruselu a Washingtonu, aby obmedzila svoju energetickú závislosť na Rusku. Od tej doby Bulharsko okrem iného sprevádzkovalo plynové prepojenie so susedným Rumunskom a pracuje na prepojení svojej plynárenskej siete s Gréckom, Tureckom a Srbskom, aby diverzifikovalo svojich dodávateľov.

Po zrušení projektu elektrárne za desať miliárd eur krajina vyplatila odškodné viac než 600 miliónov eur ruskej štátnej jadrovej firme Rosatom, ktorá mala poskytnúť projektu jadrové reaktory. Bulharské úrady už uviedli, že Belene by sa mohla postaviť, ale bez štátnych garancií alebo povinného dlhodobého kontraktu na nákup elektriny z elektrárne.

V decembri bulharská vláda uviedla, že najväčšia čínska banka ICBC je pripravená projekt elektrárne financovať. Záujem o investíciu do projektu vyjadrila aj čínska jadrová spoločnosť CNNC.

Pri telefonickom rozhovore Borisov a Putin tiež zdôraznili spoločný záujem o výstavbu plynárenského uzla na bulharskom územia, uviedol tlačový úrad bulharskej vlády. Plány na plynárenský obchodný uzol v čiernomorskom prístave Varna, kde by sa tiež skladoval a prepravoval plyn z Ruska a oblasti Kaspického mora do juhovýchodnej a strednej Európy, prišli po zrušení ruského projektu plynovodu South Stream.

Na jeseň 2016 slovenský Eustream a Bulgartransgaz podpísali memorandum o porozumení, podľa ktorého sa má realizácia balkánskeho uzla uskutočniť v koordinácii s projektom Eastring.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.