Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

ENERGIA: ÚRSO vlani riešil mimosúdnou cestou 24 spotrebiteľských podnetov

„Najčastejšou príčinou sporov bola fakturácia zo strany predávajúceho, kedy sa spotrebitelia domáhali jej opravy, prípadne nesúhlasili s vybavením reklamácie. Ďalej to boli spory súvisiace s meraním spotreby, ako aj s nedostatočnou komunikáciou medzi zákazníckym centrom predávajúceho a spotrebiteľom. Nasledovali nezhody pri ukončení zmluvy, sporné fakturovanie zmluvnej pokuty, upomienky, kvalita dodávok, poplatok za pripojenie do distribučnej sústavy, preddavkové platby, či prerušenie dodávok pitnej vody, alebo iné okolnosti zmluvných vzťahov,“ priblížil.

Dva návrhy podľa Igaza úrad v súlade s pravidlami alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov odmietol, pretože nespĺňali zákonom ustanovené predpoklady. „V prvom prípade nebol úrad oprávnený vybavovať predmetný návrh ako orgán alternatívneho riešenia sporov, v druhom prišlo k odmietnutiu návrhu z dôvodu hodnoty sporu, ktorá bola nižšia ako 20 eur,“ spresnil.

Viac ako 30 % alternatívne riešených sporov v roku 2016 podľa neho úrad vyriešil pozitívne, teda ich účastníci dospeli k určitej forme dohody. V ostatných prípadoch bolo alternatívne riešenie sporov odložené, pretože sa účastníkom sporu napriek intenzívnej mediácii nepodarilo dohodnúť.

Uviedol, že priemerná doba trvania alternatívneho riešenia sporov bola 102 dní. „K zefektívneniu alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov jednoznačne prispieva zvyšovanie informovanosti spotrebiteľov, ako aj narastajúce skúsenosti expertov úradu poverených vybavovaním alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov,“ zdôraznil hovorca ÚRSO.

Pripomenul, že inštitút alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov umožňuje spotrebiteľom, ktorí majú problém so svojím dodávateľom elektriny, plynu, tepla alebo vody, obrátiť sa na úrad a riešiť ho mimosúdnou cestou. „Podmienkou však je, aby ešte predtým oslovili dodávateľa, ktorý na ich žiadosť o nápravu do 30 dní neodpovedal, alebo im poslal zamietavú odpoveď. Agendu vybavovania alternatívneho riešenia sporov prevzali na úrade experti, ktorí úspešne absolvovali kurz mediačnej prípravy, zameraný na komunikačné zručnosti a základy mediačného procesu,“ dodal Igaz.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.