Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. apríla 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

V priemyselnom parku na juhu Slovenska vznikne nový kogeneračný zdroj

Priemyselný park v Kostolných Kračanoch je energeticky nezávislé stredisko pre investorov na južnom Slovensku. „Táto energetická nezávislosť, ktorú kogeneračným zdrojom dosiahneme, je deklarovateľná pre fungovanie podobných priemyselných parkov po celom Slovensku. Máme tu zabezpečenú lokalitu na rozlohe zhruba 200 hektárov. Projektom budeme dodávať elektrickú energiu a teplo do okolitého regiónu v katastrálnom území obce a okresu Dunajská Streda. Investícia je čisto slovenská, pričom spolupracujeme so spoločnosťou AB Energy, ktorá je dodávateľom technológií, generálnym dodávateľom je spoločnosť TechnipFMC. Zamestnanci nebudú mať na starosti len samotnú výrobu elektrickej energie a tepla, ale zamestnáme aj ľudí pre správu, údržbu a rozvoj distribučných sietí,“ povedal projektový manažér investora projektu spoločnosti Pro Finance, tiež zastupujúci stavebníka – spoločnosť Quatro Group a zároveň manažér Priemyselného parku Žitný ostrov Kostolné Kračany Peter Agner.

Ako sa vyjadril minister dopravy a výstavby, kde nie je cesta, tam nie je život. Aj infraštruktúra rýchlostnej cesty R7 pomáha k otváraniu podobných priemyselných parkov. „Toto je vizitka, ako by sme mali pokračovať po celom Slovensku na miestach, kde je vysoká nezamestnanosť. Pokiaľ sa na týchto miestach nevybuduje infraštruktúra, veľmi ťažko tam dostaneme investora. Ako spomenul starosta obce, každý z investorov v tomto priemyselnom parku sa najskôr pýtal, kedy bude vybudovaná cesta, aká bude spoľahlivá a bezpečná. Spravíme všetko pre to, aby bola cesta aj k tomuto dielu otvorená čo najskôr, samozrejme, po splnení všetkých bezpečnostných podmienok. Som si istý, že to pomôže tomuto regiónu,“ poznamenal Érsek.

Podľa starostu obce Ladislava Gódánya bude vedľajším produktom novej elektrárne teplo. „Ako elektrická energia tak i teplo by sme chceli využívať pre potreby priemyselného parku, pričom zostatok energií by sme ponúkali ostatným investorom, spotrebiteľom, ale aj ďalším obciam a firmám mimo katastrálneho územia obce Kostolné Kračany,“ povedal starosta.

Plánované ukončenie stavby je jún 2018.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.