Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
4. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ťažbu ropy v Texase započal objav spindletopského vrtu

Americký ropný boom odštartovalo až objavenie spindletopského vrtu v Texase. Vďaka nemu vznikli slávne ropné spoločnosti Gulf Oil a Texaco. Prvá ropa sa však v USA začala ťažiť v roku 1859 pri meste Titusville v Pensylvánii. Aj v Texase boli v priebehu 19. storočia objavené menšie ropné ložiská, ale až rok 1901 znamenal prevrat v dejinách tohto amerického, v tom čase poľnohospodárskeho štátu (a nielen jeho). Už dlho predtým sa špekulovalo o možnosti prítomnosti „čierneho zlata“ pod spindletopským kopcom.

V roku 1892 založilo pár nadšencov spoločnosť, ktorá v oblasti uskutočnila niekoľko neúspešných vrtov a následne sa preto dostala do finančných problémov. Jeden z ich spoločníkov Pattillo Higgins firmu opustil a spojil sa s kapitánom Anthonym Lucasom, popredným americkým odborníkom v odbore. Najprv sa im v roku 1901 podaril úspešný vrt, z ktorého 10. januára vytryskol z hĺbky 350 metrov tridsaťmetrový gejzír ropy. Deväť dní trvalo kým sa ho podarilo skrotiť a čerpať z neho rekordných 100 tis.barelov ropy denne.

Zlatý vek ropnej produkcie v Texase

Táto udalosť okamžite zmenila život nielen v tom období desaťtisícového Beaumontu, ale aj celého Texasu. Do septembra 1901 sa v oblasti podarilo nájsť ďalších šesť prameňov a do mesta sa začali hrnúť prospektori, investori, obchodníci aj špekulanti. Nasledujúci rok už v Beaumonte a v jeho okolí podnikalo viac ako 500 texaských spoločností. V roku 1927 dosiahla ročná produkcia ropy zo spindletopského ložiska rekordných 21 miliónov barelov.

Nález ropy pri Beaumonte nezvratne zmenil aj dejiny Texasu, ktorý bol na prelome 19. a 20. storočia čisto poľnohospodárskym štátom s len malými mestami. Po objavení ďalších ložísk ropy na jeho území sa z tohto najväčšieho štátu USA stala priemyselná veľmoc. Z ropného boomu profitovalo predovšetkým prístavné mesto Houston. Počet obyvateľom Houstonu sa len v rokoch 1900 až 1930 zvýšil zhruba sedemkrát na takmer 300 tisíc. Dopyt po rope v tom čase značne stúpal, najmä vďaka rozvoju automobilového priemyslu a narastajúcemu využitiu ropných derivátov ako pohonu v továrňach.

Dominancia dnes patrí Blízkemu východu

V súčasnosti tvoria celkové zásoby ropy v USA zhruba 22,3 mld. barelov. Z toho 76 % sa nachádza v piatich oblastiach: Texas ( 5,5 mld.), americké pobrežné vody Mexického zálivu (4 mld.), Aljaška (3,57 mld), Kalifornia (2,83 mld.) a Severná Dakota (1,06 mld.).

Vo svetovom meradle nie sú USA čo sa týka ropných zásob ani v prvej desiatke krajín. V tabuľke svetovej produkcie ropy (asi 7,5 milióna barelov za deň) sú na treťom mieste po Saudskej Arábii (9,7 miliónov) a Rusku (9,9 miliónov).

V overených zásobách ropy patrí prvenstvo v svetovom rebríčku Saudskej Arábii, kde sa podľa údajov z júla 2010 nachádza zhruba 264 miliárd barelov ropy (takmer pätina svetových zásob). Druhá je Kanada (asi 178 mld.), nasleduje Irán (150 mld.) a Irak (143 mld.). Do prvej desiatky krajín s najväčšími ropnými zásobami by sa mohla čoskoro dostať aj Brazília, kde bolo v posledných rokoch objavených niekoľko veľkých ložísk.

Najstaršie doložené záznamy o ťažbe ropy pochádzajú z 10. storočia a týkajú sa nálezísk v blízskosti dnešnej azerbajdžanskej metropoly Baku. Najmä vďaka tejto oblasti sa ropnou veľmocou stalo v priebehu 19. storočia cisárskej Rusko, ktoré už pred začiatkom nasledujúceho storočia ovládalo polovicu svetovej produckie tejto suroviny. V priebehu prvej štvrtiny 20. storočia predstihli Rusko v produkcii ropy USA a po II.svetovej vojne sa pozornosť uprela na Blízky východ. Dnes táto oblasť  produkuje takmer 40 % ropy a poníma dve tretiny svetových overených zásob tejto suroviny.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.