Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. marca 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rosnefť: Rast ťažby ropy v USA by mohol viesť k novej cenovej vojne

Ťažba bridlicovej ropy v USA spolu s prepadom svetových cien v rokoch 2014 a 2015 výrazne klesla, nečakane skoro sa ale stabilizovala a teraz rastie. Táto produkcia veľmi pružne reaguje na výkyvy cien a povzbudil ju najmä cenový nárast po dohode OPEC a ďalších ťažbárov na obmedzení ťažby v prvom polroku 2017 o celkovo 1,8 milióna barelov denne.

„Je evidentné, že ťažba bridlicovej ropy USA sa stala a v dohľadnej budúcnosti zostane novým globálnym regulátorom cien ropy,“ uviedla Rosnefť. „Existujú značné riziká, že táto dohoda (OPEC a ďalších krajín) sa nepredĺži, nielen kvôli hlavným účastníkom, ale aj kvôli produkčnej dynamike v USA,“ dodala firma.

Rusko v januári svoju ťažbu znížilo, svoj prísľub redukcie ale zatiaľ zďaleka neplní. Saudská Arábia, ktorá je spolu s Ruskom najväčším ťažbárom ropy na svete, znížila svoju ťažbu výrazne viac, než sľúbila, a celá OPEC, plní dohodu z viac než 90 percent.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.