Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. marca 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

SIEA chce vyhlasovať dotácie pre OZE v domácnostiach mesačne a s menšími sumami

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) dnes oznámila, že od apríla bude vyhlasovať kolá Zelenej domácnostiam s menším objemom financií, ale pravidelne. Kolá by sa mali otvárať tak, aby každý mesiac bolo vyhlásené aspoň jedno kolo samostatne pre zariadenia na výrobu elektriny a pre zariadenia na výrobu tepla. Časový harmonogram kôl zverejní SIEA v priebehu tohto mesiaca.

„Častejšie a pravidelne vyhlasované kolá by mali obmedziť  doručovanie stoviek žiadostí o preplatenie v posledných dňoch platnosti poukážok. Práve tento fakt doteraz bránil priebežnému vyhlasovaniu kôl a vydávaniu poukážok,“ uviedla agentúra.

Plusy aj mínusy

Domácnosti tak budú môcť požiadať o poukážku vtedy, keď budú na inštaláciu skutočne pripravené. Priebežné predkladanie žiadostí o preplatenie má mať aj ďalšiu výhodu – keďže prostriedky z eurofondov v celkovej hodnote 45 miliónov eur nie sú k dispozícii naraz, ale postupne, menšie kolá umožnia skontrolovať a preplatiť väčší počet poukážok, ako v porovnateľnom období doteraz.

Negatívom nového prístupu ale môže byť, že spočiatku bude neuspokojených žiadateľov viac a niektorí budú musieť podávať žiadosť opakovane.

Aj doteraz ale zostalo veľa záujemcov o dotáciu neuspokojených. Niektorí na tento projekt dokonca zanevreli a rozhodli sa využiť ponuky dodávateľov energií (v rôznych formách ich ponúkala napr. Magna Energia, RWE/VSE, SPP, SSE aj ZSE) či úver z banky. 

Končí platnosť vydaných voucherov

SIEA zároveň pripomenula, že v marci končí platnosť posledných vydaných poukážok a je najvyšší čas, aby zhotovitelia zaslali žiadosť o jej preplatenie. Zatiaľ bola doručená len tretina z nich.

Žiadosti o preplatenie poukážok k nainštalovaným fotovoltickým panelom je nutné predložiť do utorka 21. marca 2017. Pri poukážkach na kotly na biomasu, slnečné kolektory a tepelné čerpadlá termín uplynie v stredu 29. marca 2017.

Od spustenia projektu v decembri 2015 už agentúra preplatila vyše 4 500 poukážok v hodnote viac ako 10 miliónov eur.

Národný projekt

Projekt Zelená domácnostiam umožňuje získať dotáciu do výšky polovice ceny inštalácie zariadenia na výrobu elektriny alebo tepla z obnoviteľných zdrojov v rodinných a bytových domoch, avšak len v rámci stanovených maximálnych limitov, len pre registrované zariadenia jednotlivých technológií a len od registrovaných zhotoviteľov. Financovaný je primárne z fondov EÚ. 

Podporujú sa slnečné kolektory, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá na výrobu tepla, ktoré pokrývajú potrebu energie v rodinnom dome alebo bytovke. V rodinných domoch je tiež možné inštalovať fotovoltické panely na výrobu elektriny s výkonom do 10 kW. Malé veterné turbíny sú z podpory stále vylúčené kvôli chýbajúcej legislatíve.

Dosiaľ vyhlásené kolá potvrdili obrovský záujem domácností o túto formu dotácie. Prísne kritéria, súvisiaca administratíva aj urputný boj o poukážky však boli v závere pre mnohých sklamaním.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.