Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
15. februára 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Nálezy ložísk ropy a plynu boli vlani najslabšie za 60 rokov

Objem ekvivalentu ropy a plynu v novo objavených náleziskách sa už v roku 2015 dostal na najnižšiu úroveň za šesť desaťročí. Vlani potom vykázal ďalší pokles a predstavoval zhruba 8,2 miliardy barelov. Tento pokles by v budúcnosti mohol obmedziť dodávky ropy na trh. Obvyklá doba, ktorá uplynie od objavu ložiska do začatia ťažby predstavuje päť až sedem rokov.

Ropné a plynárenské firmy obmedzili prieskumné aktivity  v reakcii na pokles cien ropy. Celkové výdavky ropného a plynárenského priemyslu na prieskum sa vlani podľa výskumnej spoločnosti Wood Mackenzie znížili na zhruba 40 miliárd dolárov, kým v roku 2014 dosahovali 100 miliárd dolárov.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol minulý mesiac vyjadril znepokojenie kvôli nedostatku investícií do ťažby ropy. „Ak v tomto neprídu žiadne veľké investície, môžeme tu mať za niekoľko rokov výrazný deficit na strane dodávok spojený so značnými vplyvmi na trh,“ povedal.

Birol už vlani v novembri predpovedal, že investície do ťažby ropy sa v tomto roku pravdepodobne opäť znížia a po prvýkrát v histórii ropného priemyslu tak zaznamenajú tri roky poklesu za sebou.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.