Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
8. februára 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Nemecko: Inštalovaný výkon veterných elektrární stúpol o štvrtinu

VDMA a BWE očakávajú, že novo inštalovaný výkon dosiahne 4500 až 5000 MW, v roku 2018 ale už klesne na 3000 až 3500 MW. V roku 2019 sa môže znížiť pod 2800 MW. Dlhodobým cieľom nemeckej vlády je zvyšovať inštalovaný výkon výroby elektriny z vetra o 2500 MW ročne.

Celkový inštalovaný výkon veterných elektrární v Nemecku tak teraz predstavuje 46 GW. Kapacita veterných elektrární je ale kvôli prírodným podmienkam ročne využitá v priemere z jednej štvrtiny až jednej tretiny. Konvenčné tepelné elektrárne môžu vyrábať elektrin^u bez prerušenia.

Výstavba nových veterných elektrární je súčasťou plánu, ktorý predpokladá, že Nemecko prejde od produkcie energie z jadra a fosílnych palív k produkcii z obnoviteľných zdrojov. Vláda sa však rozhodla pri výstavbe nových elektrární presunúť od pohodlného modelu pevných cien na 20 rokov, užívaného v minulosti. Budúce umiestnenie elektrární by malo vychádzať z konkurencieschopnosti miesta z pohľadu sily vetra v historickom meraní.

Údaje nezahŕňajú veterné elektrárne na mori. Novo inštalovaný výkon týchto veterných elektrární vlani podľa skorších informácií dosiahol 818 MW, celkový inštalovaný výkon tak na konci vlaňajška predstavoval 4,108 GW, uviedla agentúra Reuters. Cieľom vlády je do roku 2020 zvýšiť inštalovaný výkon elektrární na mori na 6,5 GW. Výstavba veterných elektrární na mori je pomalšia, pretože je technicky zložitejšia a nákladnejšia.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.