Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. decembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy pred sviatkami vzrástli, cena WTI dosiahla 17-mesačné maximum

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla na záver minulého týždňa o 11 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 55,16 USD (52,80 eura) za barel. Ešte miernejší rast zaznamenala cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá sa na záver minulého týždňa zvýšila o 7 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 53,02 USD/barel. To znamená najvyššiu hodnotu na záver obchodovania od júla 2015.

Navyše, výsledok znamená týždenný rast ceny WTI v piatich z posledných šiestich týždňov, pričom od polovice novembra sa cena americkej ropy zvýšila približne o 22 %. Najviac sa pod tento vývoj podpísala práve dohoda štátov OPEC o znížení produkcie od januára.

Trhy však čakajú, ako sa situácia v nasledujúcom období vyvinie, keďže Líbya a Nigéria dostali výnimku. Dôvodom je fakt, že konflikty v týchto krajinách medzičasom obmedzili ich produkciu, takže ostatné štáty OPEC súhlasili, aby Líbya a Nigéria svoju ťažbu zvýšili.

Ďalší faktor, ktorý budú analytici sledovať, je oznámenie Saudskej Arábie o plánovanom zvýšení cien pohonných látok v budúcom roku na domácom trhu. To pravdepodobne povedie k obmedzeniu domácej spotreby, takže sa dá očakávať, že Saudská Arábia bude mať k dispozícii viac ropy na vývoz.

(1 EUR = 1,0446 USD)

Copyright © TASR 2016

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.