Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. novembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA sa po 60 rokoch stali čistým vývozcom zemného plynu

USA vyvážali tento mesiac v priemere 210 miliónov kubických metrov plynu denne, o zhruba 12 miliónov kubíkov viac, než dovážali. Chladná zima v USA by v ďalších mesiacoch mohla vrátiť bilanciu do čistého dovozu, nárast vývozu je však vítanou správou pre odvetvie, ktoré teraz ťaží viac než americkí odberatelia dokážu spotrebovávať. Prebytok zásob zrazil v marci ceny plynu v USA na 17 ročné minimum a i napriek následnému oživeniu sú stále výrazne pod úrovňou z roku 2014, keď začal prudký prepad cien ropy.

Od roku 2010 americký vývoz plynu vzrástol o viac než 50 %. Banka Citigroup odhaduje, že z USA sa bude do roku 2020 vyvážať až pätina ročnej spotreby. Podľa odhadu ministerstva energetiky USA bude krajina dovtedy tretím najväčším producentom skvapalneného zemného plynu (LNG) na svete za Austráliou a Katarom.

Najväčšími odberateľmi amerického plynu sú susedné krajiny Mexiko a Kanada. Vďaka novým plynovodom cez južnú hranicu sa dodávky do Mexika dostali v auguste na rekordné maximum a podieľali sa na americkej produkcii asi 6 %. Vývoz do Kanady je relatívne stabilný a podieľa sa na ťažbe plynu v USA asi 2,5 %.

Výrazne taktiež do americkej bilancie obchodu s plynom začína hovoriť vývoz LNG z nového terminálu Sabine Pass v Louisiane. Kapacita terminálu vzrástla od jeho februárového otvorenia na zhruba dvojnásobných 42 miliónov kubíkov denne.

Terminál Sabine Pass začal vo februári 2016 ako prvý a zatiaľ jediný v USA s vývozom LNG z bridlicového plynu. Firma Cheniere Energy pri ňom plánuje uviesť do prevádzky tretí závod na LNG a začne pripravovať nábeh štvrtej továrne.

Ešte v minulom desaťročí sa čakalo, že USA sa stanú veľkým dovozcom LNG, takzvaná „bridlicová revolúcia“ ale vďaka inováciám v ťažbe sprístupnila rozsiahle náleziská suroviny a ťažobné firmy začali s budovaním vývozných terminálov. Vďaka zdrojom z bridlíc USA prudko zvýšili aj ťažbu ropy a na konci vlaňajška Kongres zrušil dlhoročný zákaz jej vývozu.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.