Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. novembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Rusko nevidí prekážky na ceste k dohode členov OPEC o obmedzení ťažby

Putin novinárom povedal, že nemôže so 100-% istotou tvrdiť, že ropný kartel dosiahne dohodu. Je však veľká pravdepodobnosť, že sa mu to podarí.

Prvý pokus svetových exportérov ropy o zmrazenie ťažby v apríli nevyšiel. Ale koncom septembra sa členom OPEC podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o znížení ťažby. To by znamenalo ukončenie doterajšej politiky kartelu. Jeho najväčší producenti totiž viac ako dva roky radšej bez obmedzenia pumpovali ropu na svetový trh, len aby si udržali svoj podiel na tomto trhu.

V septembri sa však 14 členských štátov OPEC na rokovaniach v Alžírsku predbežne dohodlo, že znížia svoju produkciu na 32,5 – 33 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy z 33,4 milióna barelov. Kartel sa 30. novembra stretne vo Viedni, aby uzavrel finálnu dohodu. Členovia OPEC pracujú na jej detailoch a chcú, aby sa k nim pripojili aj nečlenovia, ako sú Rusko a Brazília.

Copyright © TASR 2016

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.