Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. novembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Bridlicové ropné pole v západnom Texase je zrejme najväčšie v USA

V oblasti Wolfcamp sa ťaží ropa už od 80. rokov 20. storočia tradičným vertikálnym spôsobom. Teraz však spoločnosti využívajú horizontálnu ťažbu a hydraulické štiepenie, tzv. frakovanie, aby sa dostali k rezervám nekonvenčnej ropy, teda takej ropy, ktorá sa nachádza v nezvyčajných formáciách, akými sú bridlice a nie je v tradičných oddelených jazierkach, ale v celej formácii. USGS musí odhadnúť, koľko ropy tu ešte môže byť objavenej a či je technicky vyťažiteľná.

„Dokonca aj v oblastiach, kde sa vyťažili miliardy barelov ropy, je stále potenciál k nájdeniu ďalších miliárd,“ uviedol v prehlásení Walter Guidroz z USGS. „Zmeny technológie a priemyselných postupov môžu mať významný vplyv na to, aké zdroje sú technicky využiteľné a to je dôvod, prečo stále posudzujeme zdroje v USA vo svete.“

Podľa CNN sa ťažba prostredníctvom frakovania podieľa na celkovej ťažbe ropy v USA viac než polovicou. V rok 2000 bolo v USA iba 23.000 frakovacích zariadení, ktoré vyťažili zhruba 102.000 barelov ropy denne. Vlani ich bolo už 300.000 a ťažili 4,3 miliónov barelov ropy denne. Ťažba ropy z bridlíc v USA spôsobila prudký pokles cien ropy od roku 2014 z viac než 1000 dolárov za barel až na 25 dolárov na začiatku tohto roka.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.