Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. októbra 2016 Jadrová energia od Energia.skSITA

Európa kvôli odstávkam jadra vo Francúzsku zažíva renesanciu uhlia

Z 58 francúzskych jadrových reaktorov sú teraz odstavené dve desiatky, ktoré spoločnosť EDF podrobuje bezpečnostným testom a podnik v budúcich mesiacoch očakáva odstávku ďalších štyroch blokov. Zasahuje to okolité krajiny ako Nemecko, Taliansko, Španielsko a krajiny Beneluxu, kam Francúzsko obvykle svoju elektrinu vyváža. To v západnej Európe vyvoláva obavy o dodávky elektriny a vzostup ich cien v dobe, keď nízke teploty zvyšujú dopyt.

V Taliansku táto situácia vedie k obnovovaniu produkcie dlhodobo nevyužívaných plynových elektrární, inde sa energetika vracia k uhliu. Termínové ceny tejto suroviny vzrástli z deväťročných februárových miním už na zhruba dvojnásobok a teraz sú na dvojročných maximách.

V Európe tak rastú veľkoobchodné ceny elektriny, ktoré v minulých rokoch pod tlakom masového nárastu vysoko subvencovaných obnoviteľných zdrojov prudko klesali. Vo Francúzsku napríklad veľkoobchodné ceny uhlia pre prvý štvrťrok budúceho roka dosiahli rekordného maxima 69,9 eura za MWh a cena elektriny na budúci deň vystúpila na štvorročné maximum 100 eur/MWh. Na tohtoročných maximách sú teraz aj ceny v Nemecku.

Uhlie od jari ženú nahor rastúce ceny ostatných palív spolu s obmedzovaním ťažby a výpadkov dodávok. Svetové ceny uhlia od roku 2010 každý rok klesali pod tlakom sprísnenia vládnej ekologickej regulácie a v USA kvôli konkurencii lacného zemného plynu. V tomto roku ale uhlie celkovo sleduje vzostup cien ropy z januárových dvanásťročných miním, ktorý ťahá nahor aj ďalšie komodity.

Vplyv aj na Slovensko

Výpadky vo výrobe elektriny z jadra vo Francúzsku sa dotýkajú aj Slovenska. „Odstávky francúzskych jadroviek tlačia cenu elektriny nahor aj u nás. Cez emisie EUA a spotové ceny na EEX,“ zhodnotil Josef Lexa z ČEZ Slovensko na oficiálnom Facebook profile spoločnosti.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.