Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
19. októbra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

NBS: Cena plynu pre domácnosti poklesne

Domácnosti budú zrejme platiť menej za zemný plyn. K takémuto scenáru sa vo svojej predpovedi prikláňa ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS) Branislav Karmažin, ktorý sa odvoláva na trhové ceny plynu. „Aktuálny vývoj cien plynu na komoditnom trhu pravdepodobne umožní zmenu ceny plynu pre domácnosti smerom nadol,“ napísal pre bankový časopis Biatec.

Graf vývoja zložiek jednotlivých nákladov plynu. Zdroj: NBS, Biatec

Pri tvorbe svojej prognózy sa ekonóm NBS snažil čo najväčšmi zohľadňovať  pohyby na trhu s komoditou. Pripustil však, že do modelu predikcie vstupuje viacero neznámych premenných, predovšetkým ide o dlhodobý kontrakt SPP s Gazpromom, ale aj skutočné objemy zobchodovaného množstva komodity v čase či načasovanie rozhodnutia ÚRSO o zmene maximálnej regulovanej ceny.

V štruktúre ceny za dodávku plynu pre domácnosti hrá komodita najväčší vplyv. V minulom roku tvoril plyn ako komodita takmer 60 % koncovej ceny, ďalších vyše 34 % predstavovala distribúcia. Zvyšok tvoria náklady spojené s prepravou, skladovaním plynu a obchodnou činnosťou dodávateľského subjektu, vrátane oprávneného zisku.

Zdroj: ÚRSO

Dodávatelia musia zaslať cenové návrhy na budúci rok pre regulované segmenty do konca októbra. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je následne povinný do mesiaca stanoviť maximálne ceny za dodávku pre domácnosti a malé podniky. To, že ďalšie zlacňovanie energií je na programe naznačil ÚRSO už v septembri, kedy oznámil výsledky precenenia majetku distribučných firiem. „Môžeme očakávať pokles koncových cien elektriny aj plynu,” oznámil šéf ÚRSO Jozef Holjenčík na brífingu v Martine. 

K poslednému zlacňovaniu, v tomto roku už druhýkrát, došlo od prvého júla 2016. Maximálna cena plynu pre domácnosti sa vtedy znížila v priemere o 4,87 % a pre malé podniky v priemere o 6,59 %.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.