Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Leviathan môže transformovať Izrael na významného vývozcu zemného plynu

Podľa spoločnosti Delek Energy, ktorá je jedným z izraelských partnerov firmy Noble, ložisko nachádzajúce sa v Stredozemnom mori okolo 130 km od izraelských brehov, je najväčším objavom v oblasti zemného plynu vo svete za posledných 10 rokov. „Táto informácia je pre Izrael najvýznamnejšou správou v sektore energetiky od jeho založenia,“ povedal izraelský minister infraštruktúry Uzi Landau.

Neďaleké nálezisko Tamar, ktoré tiež skúmajú firmy Noble a Delek, predstavovalo najväčší objav zásob plynu na svete v roku 2009. Prieskumný vrt potvrdil zásoby okolo 8,4 bilióna kubických stôp (1 kubická stopa = 0,028 m3), Leviathan však obsahuje takmer dvakrát toľko zemného plynu.

Podľa spoločnosti Noble výsledky prieskumného vrtu potvrdili pôvodné odhady, podľa ktorých Leviathan obsahuje zhruba 16 biliónov kubických stôp plynu. „Tento objav môže z Izraela, ktorý je dovozcom, urobiť vývozcu tejto suroviny,“ povedal šéf firmy Noble David Stover.

Podľa Amira Kahanovicha z maklérskej firmy Clal Finance sa hodnota rezerv v Leviathane odhaduje na 95 miliárd USD (71,10 miliardy eur). Ložisko sa však rozkladá na ploche okolo 325 km2 a bude si vyžadovať ešte dva, prípadne viac vrtov na spresnenie zásob plynu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,3362 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.