Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Česku pôjde hore plyn aj elektrina

Spotrebiteľom v Česku vzrastú náklady za elektrickú energie a plyn. Ako uviedol Energetický regulačný úrad (ERÚ), v roku 2011 zdražie elektrina pre domácnosti o 4,6 % a pre podniky 5,2 %,  V segmente zemného plynu je situácia rozmanitejšia. Odberateľov spoločnosti RWE Transgaz čaká mierne zvýšenie ceny v priemere o 2,3 %. Koncern E.ON naopak už ohlásil zlacnenie dodávok komodity o 4,7 %.

Za zvýšením cien elektriny je rozsiahla výstavba fotovoltaických elektrární. Na konci roka bude podľa odhadov ERÚ inštalovaný výkon pripojených solárnych zdrojov zhruba 1.650 MW, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom 3,5 násobne viac. Veľa investorov však svoje elektrárne nestihne do konca roka pripojiť do siete a od januára pre nich budú platiť už menej výhodné podmienky. Výkupné ceny energie z veľkých solárnych zdrojov sa znížia o viac ako polovicu na 5.500 českých korún za MWh.

V dôsledku „solárneho boomu“ v Česku výrazne stúpol príspevok na obnoviteľné zdroje (OZE). Hrozilo zdraženie elektrického prúdu o viac ako 10 %. Vláda sa však zaviazala, že pomocou série legislatívnych opatrení problém vyrieši alebo aspoň pomôže zmierniť jeho následky. 

Medzi hlavné kroky vládneho kabinetu patrilo schválenie novely zákona o podpore OZE. Táto legislatíva je zárukou, že rast cien elektriny v Česku nebude vyšší ako 5,5 %. Zákon uvalil na fotovoltaické elektrárne 26 % daň, ktorá bude v platnosti tri roky. Novela počíta tiež so zdanením emisných povoleniek a zvýšením poplatkov za zabratie poľnohospodárskej pôdy pre výstavbu slnečných elektrární.

Čo čaká českých odberateľov v sektore zemného plynu?

Pri dodávkach plynu sa cenový vývoj u jednotlivých firiem značne líši. RWE oznámil, že v prvom kvartáli 2011 zvýši cenu za zemný plyn v priemere o 2,3 %. Podľa firmy ide o dôsledok prepadu kurzu českej koruny voči doláru, dlhodobom raste ceny ropy na svetových trhoch a zmene regulovaných distribučných poplatkov.

E.ON naopak ceny plynu pre domácnosti zníži o 4,7 %. Ide o dôsledok výhodných nákupov koncernu na spotových trhoch. Pražská plynárenská ceny plynu na začiatku nasledujúceho roka nezmení.

Mierny rast cien v roku 2011 môžu očakávať aj obyvatelia niektorých miest a krajov v Českej republike. K podstatne výraznejšiemu zdražovaniu by malo prísť v ďalších rokoch. Podľa odborníkov to spôsobia vyššie ceny uhlia, či investície teplární do splnenia prísnejších emisných limitov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.