Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
19. novembra 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Moskva a Káhira podpísali zmluvu o prvej jadrovej elektrárni v Egypte

Jadrová elektráreň by mala byť postavená na severe Egypta v oblasti ad-Dabá. Egypt tam plánoval výstavbu takéhoto zariadenia už na začiatku 80.rokov za vlády vtedajšieho prezidenta Husního Mubaraka. Po jadrovej havárii v Černobyle v roku 1986 bol ale egyptský projekt prerušený a z jeho realizácie sa upustilo.

Podľa šéfa ruskej jadrovej korporácie Rosatom Sergeja Kirijenka pôjde o elektráreň so štyrmi blokmi, každý s inštalovaným výkonom 1200 MW. Egypt sa vďaka nej stane „regionálnym lídrom“ v tejto technológii a jedinou krajinou v regióne s elektrárňou novej generácie, citovala Kirijenka agentúra AFP.

Predbežná dohoda o výstavbe sa podpísala vo februári 2015 počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Egypte. Celková hodnota kontraktu podľa Reuters nie je známa. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí ale dnes prehlásil, že pôžička bude splatená za 35 rokov.

„Táto krajina a jej účtová bilancia neponesú náklady na vybudovanie tejto elektrárne. Bude splatená prostredníctvom produkcie elektriny, ktorú táto továreň vyrobí,“ uviedol podľa Reuters Sísí. „Mať mierový jadrový program pre výrobu elektriny bolo dlho snom Egypta,“ uviedol taktiež prezident, ktorý v lete 2014 zosadil vtedajšieho egyptského prezidenta Muhammada Mursího a vlani vyhral prezidentské voľby.

Egypt má 90 miliónov obyvateľov a veľký dopyt po energiách, ktorých zdroje sa snaží diverzifikovať. Sísí hovoril rovnako o vybudovaní fotovoltických a veterných elektrární v priebehu nasledujúcich troch rokov. Egypt v blízkosti pobrežia Stredozemného mora takisto nedávno objavil veľké nálezisko zemného plynu.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.