Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. decembra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Temelín dokončí výmenu jadrového paliva v roku 2011

Elektráreň v českom Temelíne ukončí v roku 2011 proces výmeny jadrového paliva. Temelín momentálne prechádza z amerického paliva spoločnosti Westinghouse na palivo od ruského podniku TVEL. Ten v roku 2006 vyhral verejný tender a stal sa tak dodávateľom na ďalších desať rokov. Výmena v prvom bloku sa ukončila v lete 2010.

„S ruským palivom máme v pláne zvýšiť výkon reaktora a predĺžiť palivovú kampaň zo súčasných štyroch na päť rokov,“ skončtatoval Sviták. Od oboch krokov sa očakáva prínos k zvýšeniu efektivity prevádzky Temelína. Najprv však musí elektráreň úspešne zvládnuť prechod na palivo TVEL a absolvovať s ním niekoľko cyklov. Palivo v reaktore prvého bloku pracuje dva mesiace.

Výmena paliva americkej firmy Westinghouse za ruský typ v prvom bloku bola viac časovo náročná ako sa predpokladalo. Bežne sa totiž mení iba štvrtina paliva. V priebehu poslednej odstávky energetici vymenili všetkých 163 palivovývh súborov. Na samotnú výmenu bolo plánovaných desať a pol dňa, čo na výmenu postačilo.

Za desať rokov od začatia dodávok vyrobil Temelín 105 miliárd kWh elektrickej energie. Rovnaké množstvo energie nebude Temelín vyrábať ďalších desať rokov, ale zvládne to za necelých sedem. V prvých rokoch dodávali obidva bloky zhruba 12 mld. kWh ročne a v minulom roku elektráreň vyrobila viac ako 13,25 mld. kWh. Plán na tento rok počíta s ďalším rastom.

Počet zamestnancov elektrárne postupne klesá. Za desať rokov sa znížil počet zamestnancov Temelína z 1584 na 1063. Počet pracovníkov sa stabilizoval okolo tisícky po spustení dvoch blokov. Približne polovicu z nich tvoria ľudia s vysokoškolským vzdelaním. V roku 2010 si našlo prácu v elektrárni zhruba 70 nových zamestnancov.

Elektráreň Temelín vloží do roku 2019 do Juhočeského kraja štyri miliardy českých korún ako kompenzáciu za plánovanú dostavbu ďalších dvoch blokov. Peniaze pôjdu na opravu ciest a ďalšie investície súvisiace s výstavbou Temelína ako aj rozvoj regiónu. V pláne už je výstavba zhruba 40 kilometrov nových ciest za 1,6 mld. českých korún. Štyri obce a jedno mesto vo vzdialenosti do päť kilometrov od Temelína zase do roku 2019 dostanú 300 miliónov českých korún na investície do miestnej infraštruktúry.

ČEZ v súčasnosti vyberá spoločnosť, ktorá v elektrárni dobuduje ďalšie dva bloky. Záujem o lukratívnu zákazku vo výške niekoľko sto miliárd českých korún majú tri firmy. Sú nimi česko ruské konzorcium Škoda JS-Atomstrojexport, francúzska spoločnosť Areva a americký Westinghouse. O víťazovi tendra by sa malo rozhodnúť v roku 2013.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.