Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. novembra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

FT: Dohoda Enelu s EPH sa uzavrie do konca mesiaca

Exkluzívne rokovania Enelu s Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH) o predaji polovice zo 66 % akcií Slovenských elektrární by sa mohli ukončiť do konca novembra. „Až na zopár drobných detailov je všetko dohodnuté,” priblížil stav rokovaní jeden zo zdrojov FT, ktorý si neželal byť menovaný. Ďalší zdroj denníka doplnil, že dohoda je otázkou „najbližších týždňov“.

Enel avizoval, že svoj podiel 66 % akcií v Slovenských elektrárňach (SE) chce predať v dvoch fázach. V lete začali Taliani exkluzívne rokovania s EPH. V rámci prvej z nich plánujú Taliani predať 33 % akcií. Zostávajúcu časť majoritného podielu predá Enel až po dostavbe 3. a 4. bloku AE Mochovce.

Opcia pre štát?

Priebeh rokovaní s EPH pozorne sleduje štát, ktorý kontroluje 34 % akcií v SE. Premiér Robert Fico v minulosti pripustil možnosť, že do súboja o akcie elektrární sa zapojí aj SR ako menšinový vlastník. Ako spresnil v októbri, vláda sa bude usilovať o opciu na 17 % elektrární, tzn. právo nakúpiť ich v danej chvíli. Pri predaji druhej časti podielu Enelu by tak štát mohol získať v SE väčšinu.

Štát poveril Slovenský plynárenský priemysel (SPP), aby posúdil výhodnosť navýšenia štátneho podielu v SE. Výsledky analýzy, na ktorej spolupracuje aj poradenská spoločnosť KPMG, zatiaľ nie sú známe. Špekuluje sa, že súčasťou dohody o pôsobení štátu elektrárňach  po boku nového akcionára by tiež mohlo byť prerozdelenie aktuálneho portfólia aktivít SE. Prioritou štátu totiž zostáva jadrová energia, zatiaľ čo EPH viac inklinuje k vodným či uhoľným zdrojom.

EPH a Slovensko

Aktivity EPH v slovenskej energetike sú dnes pomerne rozsiahle. Český holding pôsobí prostredníctvom akcií v SPP Infrastructure v celom plynárenskom reťazci od prepravy (eustream), cez distribúciu (SPP-distribúcia) a skladovanie (Nafta, Pozagas). Taktiež je akcionárom v Stredoslovenskej energetike a vlastní dve fotovoltické elektrárne pri Strážskom.

Na českom a slovenskom trhu pôsobí EPH v oblasti obchodu s energetickými komoditami prostredníctvom spoločnosti EP Energy Trading.

Po spustení predaja podielu Enelu sa o akcie SE zaujímal aj čínsky štátny gigant CNNC alebo konzorcium rafinérie Slovnaft s maďarskou energetickou skupinou MVM.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.