Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. novembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skTASR

USA zamietli ropovod Keystone XL, ktorý mal dodávať ropu z Kanady

„Ropovod nebude mať pre našu ekonomiku výraznejší prínos,“ povedal Obama na tlačovej konferencii. Ako dodal, projekt nezníži Američanom ceny pohonných látok a dovážanie „špinavšej“ ropy z Kanady nepovedie k zvýšeniu energetickej bezpečnosti USA.

Ropovod Keystone XL mal dodávať ropu z provincie Alberta a čiastočne z amerického štátu Severná Dakota do rafinérií v štáte Illinois a neskôr na pobrežie Mexického zálivu. Denne ním malo prúdiť viac než 800.000 barelov suroviny (1 barel = 159 litrov).

Zamietnutie projektu podľa ekonómov spôsobí, že rozvoj ropných pieskov v Alberte bude teraz zložitejší. Na druhej strane posilní pozíciu USA na blížiacej sa konferencii o klíme v Paríži.

Spoločnosť TransCanada, ktorá projekt v roku 2008 predložila, ako aj ďalšie ropné firmy poukazovali na zvýšenie energetickej bezpečnosti krajín v Severnej Amerike a na vytvorenie tisícok nových pracovných miest. No od spomínaného roku Spojené štáty zaznamenali výrazné zvýšenie vlastnej produkcie ropy, čo nakoniec prispelo k poklesu cien komodity o viac než polovicu.

1 dan ed

Copyright © TASR 2015

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.