Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. septembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Česko bude rozširovať objem zásobníkov plynu

„Predpokladá sa zvýšenie kapacít zásobníkov plynu, aby sme sa dopracovali na 50 % ročnej spotreby a boli sme pripravení na mimoriadne výkyvy,“ povedal minister. Krajina má podľa neho v zásobníkoch dosť plynu a testy ukázali, že je schopná vyrovnať sa aj s pomerne veľkými výkyvmi v dodávkach.

Zásobníky v Česku takmer výlučne patria firmám RWE Gas Storage a MND Gas Storage. Predseda Rady Českého plynárenského zväzu Jan Valenta nedávno uviedol, že od roku 2009 plynári investovali do rozšírenia zásobníkov tri miliardy českých korún (zhruba 110,6 mil. eur).

Zástupcovia krajín V4 na ostravskej konferencii diskutovali aj o diverzifikácii dodávok plynu. Česko dováža väčšinu plynu z Ruska. Okrem cesty cez Ukrajinu a Slovensko má napojenie na plynovod Nord Stream, ktorý vedie pod dne Baltského mora a cez Nemecko. „Boli by sme veľmi neradi, keby v budúcnosti nebol tranzit cez Ukrajinu a boli by sme závislí iba na jednej hlavnej rúre, tento raz na Nord Streame, čo do určitej miery hrozí,“ povedal Mládek.

V ideálnom prípade by podľa neho malo existovať prepojenie z poľského Świnoujście cez Poľsko, ČR, Slovensko, Rakúsko, Slovinsko až do chorvátskeho prístavu Krk, tak, aby krajiny V4 mali prístup k alternatívnym zdrojom plynu. „Vo Świnoujście je LNG terminál takmer hotový, na ostrove Krk je to skôr futuristická vízia,“ zhodnotil minister.

ČR sa podľa Mládka snaží aj o diverzifikáciu dodávateľov. Aj o tom podľa neho rokuje prezident Miloš Zeman v Azerbajdžane. „Azerbajdžan je pre nás veľmi dôležitým alternatívnym dodávateľom ropy a chcel by som zdôrazniť, že každý tretí liter pohonných hmôt na českých pumpách je vyrobený z ropy, ktorá je importovaná z Azerbajdžanu,“ uzavrel Mládek.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.