Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
9. septembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

OPEC sa rozrastie o Indonéziu

Jakarta opustila kartel v roku 2009, nakoľko sa rok predtým stane čistým dovozcom ropy. Krajina bude štvrtým najmenším producentom v OPECu, po Líbyi, Ekvádore a Katare. Kartel vo svojom prehlásení uviedol, že členstvo Indonézie sa reaktivuje na ďalšom zasadnutí organizácie, ktoré sa uskutoční 4. decembra.

OPEC sa na celosvetovej ťažbe ropy podieľa asi tretinou. Podľa údajov IEA Indonézia v júli ťažila 840.000 barelov suroviny denne. Celý OPEC podľa prieskumu Reuters ťažil 31,88 mil. barelov denne, čo je pre súčasný 12-členný kartel rekord.

Dlho sa špekulovalo, či sa Indonézie stane plnoprávnym členom, lebo krajina síce ropu stále vyváža, importuje ale rafinérske produkty, čo z nej v skutočnosti robí čistého dovozcu.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.