Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. júla 2015 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Prepad čínskych akcií stiahol cenu ropy Brent na vyše 4-mesačné minimum

Index šanghajskej burzy Shanghai Composite Index klesol dnes viac než o 8 %. To predstavuje najväčší denný prepad hodnoty akcií za posledných osem rokov. Následne pokles zaznamenali aj európske akciové trhy.

To sa odrazilo na cenách ropy, keďže Čína je najväčším spotrebiteľom energií na svete. Investori sa obávajú, že vývoj na akciových trhoch v krajine by mohol destabilizovať čínsku ekonomiku a viesť k obmedzeniu dopytu po rope. To všetko v situácii, keď trh je presýtený a navyše sa očakáva, že export z juhoirackých ropných polí dosiahne za tento mesiac nový rekord.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri klesla počas dnešného obchodovania o 1,29 USD na 53,33 USD (48,23 eura) za barel (159 litrov). To znamená vyše 4-mesačné minimum. Do 16.30 h SELČ sa mierne zotavila na 53,65 USD/barel, čo však oproti uzatváracej hodnote z piatka (24.7.) predstavuje pokles o 97 centov.

Takmer o dolár klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá zaznamenala pokles o 96 centov a dosiahla 47,68 USD/barel.

(1 EUR = 1,1058 USD)

Copyright © TASR 2015

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.