Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. júla 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Na OZE a KVET sa vlani doplatilo takmer 386 miliónov eur

Koncom júna regulačný úrad zverejnil zoznam výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov a vysoko účinnou kombinovanou výrobou s právom na doplatok za minulý rok. Úhrnná suma vyplateného doplatku dosiahla 385,7 mil. eur, čo bolo o 40 mil. eur viac než rok predtým.

Najvyšší doplatok takmer 193 miliónov eur si vlani prerozdelilo asi 2000 výrobcov elektriny zo slnka. Najnižší doplatok vo výške 114 tisíc smeroval dvom prevádzkovateľom veterných elektrární. Prehľad firiem, ktoré vlani na doplatku na jednotlivý zdroj zarobili najviac, nájdete v našom staršom článku.

Najviac tzv. zelených zdrojov sa prevádzkuje na strednom Slovensku, preto najvyššiu sumu na doplatok vyplatila Stredoslovenská energetika – Distribúcia, a to až vo výške 173,4 mil. eur. Na západe Slovenska sa uhradil doplatok vo výške 112,6 mil. eur. Východoslovenská distribučná preplatila necelých 99,6 mil. eur.

Distribútori čísla potvrdili

O potvrdenie, resp. spresnenie zverejnených úhrnných súm doplatkov sme požiadali všetkých troch regionálnych distribútorov.

Hovorkyňa spoločnosti Stredoslovenská energetika – Distribúcia Jana Bolibruchová potvrdila, že „uvádzané čísla korešpondujú s údajmi, ktoré má SSE-D k dispozícii“.

„Vyplatený doplatok spoločnosťou VSD za rok 2014 pre zdroje zaradené v systéme podpory odpovedá hodnote doplatku zverejnenej ÚRSO-m,“ uviedla tiež hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová.

ZSD reagovala, že nemá dôvod sa k číslam od ÚRSO vyjadrovať.

Predpoklady vs. realita

Z dokumentu vydaného minulý rok vyplýval celkový predpokladaný doplatok pre rok 2014 až vo výške takmer 406 mil. eur., čiže o 20 mil. eur viac ako sa napokon vyplatilo. Taktiež predpokladané množstvo vyrobenej elektriny z OZE na doplatok bolo vyššie – 4574 GWh, z toho 2780 GWh pre OZE a 1794 GWh pre KVET. Podľa nových údajov bol ale tento celkový objem vlani len necelých 4455 GWh, t.j. o 119 GWh elektriny menej.

Hoci do sústavy bolo pripojených viacero nových zdrojov, vývoj v tomto roku ovplyvňuje ročná strata podpory producentom, ktorí si k 15.8. nesplnili oznamovaciu povinnosť voči ÚRSO a/alebo distribútorovi. Odňatím podpory sa bude zaoberať aj Ústavný súd.

Objem dotovanej výroby elektriny v roku 2015 sa má podľa predpokladov úradu znížiť o 219 GWh. Na doplatku by sa malo ušetriť cez 33 mil. eur. Až o 20,5 milióna eur menej by mala výrobcom preplatiť SSE-D. Pre VSD úrad predpokladá celkovú sumu doplatku 86,7 mil. eur, čo je medziročný pokles o 13 mil. eur. Andrea Danihelová však upozornila, že táto suma vychádza z hodnôt nahlásených výlučne iba výrobcami s právom na podporu.

„Úrad vo svojich výpočtoch pre stanovenie tarify TPS 2015 a stanovenie výšky doplatku pre VSD 2015 berie do úvahy tieto nahlásené hodnoty ako jeden z nevyhnutných vstupov do kalkulácií uplatňujúc aj vlastné predpoklady o plánovanom objeme výroby elektriny s právom na doplatok pre rok 2015. Prípadný rozdiel/deficit medzi skutočne vyplatenými a plánovanými nákladmi na doplatok budú predmetom korekcie podľa regulačných pravidiel,“ vysvetlila spoločnosť VSD.

Jedine u ZSD sa podľa nahlásených údajov predpokladá zvýšenie tohtoročného doplatku o približne 318 tisíc eur.

Čo je doplatok?

Doplatok je jednou z foriem podpory podľa zákona 309/2009. Jeho výška závisí od technológie, výkonu zdroja aj roku pripojenia.

Náklad na doplatok je zahrnutý do tarify za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá vstupuje do koncovej ceny elektriny, a platia ju všetci odberatelia. Od augusta 2014 je na úrovni €21,82/MWh. V prípade domácnosti tvorila TPS vlani 16,4 % koncovej ceny elektriny, rok predtým to bolo 11,45 % ich koncovej ceny.

Výrobca si doplatok uplatňuje u jedného z troch prevádzkovateľov regionálnej distribučnej sústavy, a to ako súčasť garantovanej výkupnej ceny, ktorú ÚRSO stanovuje na dobu 15 rokov.

Výkupná cena sa teda skladá z dvoch častí:

(1) regulovanej ceny na straty, ktorú platí distribučná spoločnosť, a

(2) doplatku, ktorý slúži na dorovnanie rozdielu medzi výkupnou cenou a cenou na straty, t.j. CDop = CVyk – CStr.

Ak sa mení cena na straty, musí sa upravovať doplatok tak, aby mal výrobca elektriny z podporovaného zdroja zachovanú celkovú výkupnú cenu za jednotku MWh.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.