Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. mája 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Aktivisti protestovali neďaleko amerického Seattlu proti ropným vrtom v Arktíde

Aktivisti varovali britsko-holandský koncern Shell, že zmarí jeho zámer využiť Seattle ako svoju domovskú základňu počas príprav na presun ropných plošín späť do Čukotského mora neďaleko Aljašky. Podľa ochrancov prírody by mohli ropné vrty v odľahlých arktických vodách spôsobiť ekologickú katastrofu. Demonštranti plánujú niekoľkodňové protesty ako na pevnine, tak v Elliottovom zálive, na ktorého brehu leží Seattle. Prvá plošina bola do prístavu v Seattli dopravená minulý štvrtok.

Aktivisti v nedeľu pádlovali na kajakoch okolo plošiny a kričali „Shell nie“. Ďalší rozvinuli transparent s nápisom „Klimatická spravodlivosť“.

Ekologické organizácie tvrdia, že ťažobné spoločnosti sa nedokážu vyrovnať s extrémnymi podnebnými podmienkami v oblasti Arktídy, ktorá patrí k najcitlivejším prírodným lokalitám na Zemi a ktorá vzhľadom k rozsiahlym vrstvám morského ľadu pomáha regulovať globálnu klímu.

Medzi odporcami prechovávania ropných plošín v Seattli je aj starosta mesta Ed Murray a mestská rada. Shell ale na kritikov nedbá a druhá plošina sa očakáva v Seattli v nadchádzajúcich dňoch, napísala agentúra Reuters.

Americké úrady tento týždeň podmienečne povolili firme Shell obnoviť ropný prieskum v Arktíde, ktorý bol pozastavený po sezóne 2012 v dôsledku mnohých technických zlyhaní.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.